18:37 / 07.11.2023 Наука и техника

Польща незабаром підпише контракт на нові БПЛА MQ-9B SkyGuardian, які можуть перебувати в повітрі понад 40 годин

Зараз Польща експлуатує орендовані MQ-9A Reaper​​, які стали "довгоочікуваним доповненням до військових операцій".

Польща у рамках своїх масштабних планів з переозброєння війська найближчим часом планує укласти контракт з американською компанією General Atomics на виробництво безпілотних літальних апаратів MQ-9B SkyGuardian, таку інформацію повідомив генерал-майор Цезар Вишневський.

"Контракт буде готовий за два-три тижні", — цитує слова польського військового видання Breaking Defense, нагадуючи, що зараз Польща експлуатує орендовані у США безпілотники MQ-9A Reaper, про підписання цього договору офіційно було повідомлено ще рік тому, у жовтні 2022 року, водночас у лютому 2023 було повідомлено про доставку БПЛА. Як відзначається сьогодні, БПЛА MQ-9A Reaper "по всіх повідомленнях став довгоочікуваним доповненням до військових операцій у Польщі".

Орендувати БПЛА у США поляки вирішили з метою якнайшвидше отримати ті розвідувальні можливості, які надає ця зброя — щодо безпосередньо закупівлі MQ-9B SkyGuardian, то такі плани у Польщі на офіційному рівні були озвучені у тому ж жовтні 2022 року.

Як відзначає Вишневський, загалом Польща планує закупити невелику кількість безпілотників MQ-9B SkyGuardian. "Насправді нам не потрібна велика кількість, тому що нашою "робочою конячкою" для розвідки є безпілотник [Bayraktar] TB2", — відзначив він.

Генерал-майор відзначає, що Польща вже отримала три з чотирьох партій турецьких безпілотників, і невдовзі очікує на четверту — нагадаємо, що контракт на постачання 24 безпілотників Bayraktar TB2 польському війську було укладено у травні 2021 року, першу партію з 6 БПЛА Польща отримала наприкінці жовтня 2022 року, третю — на початку жовтня 2023.

Нагадаємо, що безпілотник MQ-9B SkyGuardian належить до класу MALE — середньовисотних літаків з великою тривалістю польоту. Безпілотник має розмах крил у 24 м, довжину — 11,7 м. Максимальна повна злітна маса становить 5,670 кг. Може виконувати місії на висоті понад 12 200 м, час перебування у повітрі — понад 40 годин.

Підготувала: Ніна Петрович