13:20 / 17.09.2023 Наука и техника

TikTok оштрафували за порушення конфіденційності дітей

Фото: pexels

Соціальна мережа TikTok була оштрафована на 345 мільйонів євро за порушення законів Євросоюзу, що стосуються захисту особистих даних дітей. Рішення було оголошено комісаром із захисту даних Ірландії (DPC), який є головним регулюючим органом для численних провідних технологічних компаній в ЄС. Про це повідомляє Reuters.

DPC визначив, що в 2020 році облікові записи користувачів віком до 16 років автоматично встановлювалися як "публічні", що означало, що їхні відео та інформація в профілях були доступні для загального перегляду. Крім того, TikTok не виконував перевірку, щоб впевнитися, що особа, з якою встановлювалося "сімейне сполучення", дійсно була батьком або опікуном дитини. 

Представник TikTok заявив, що компанія не згодна з прийнятим рішенням, особливо із сумою штрафу, і наголосив, що більшість критичних аспектів вже були вирішені завдяки заходам, які були впроваджені до початку розслідування DPC у вересні 2021 року.

Наразі також проводиться друге розслідування, яке стосується передачі персональних даних компанією TikTok до Китаю. DPC повідомила, що готує попередній проект рішення щодо цього розслідування. Варто відзначити, що регулятор раніше вже наклав значні штрафи на інших технологічних гігантів, включаючи компанію Meta, на суму 2,5 мільярда євро загалом.

Підготував: Сергій Дага