20:13 / 29.07.2023 Наука и техника

NASA втратило зв'язок з міжпланетним зондом Voyager 2

Фото: Voyager 2/blogs.nasa.gov

Американське космічне агентство NASA втратило зв'язок з міжпланетним зондом Voyager 2. Про це повідомляє NASA.

Кілька команд, відправлених 21 липня, призвели до зміщення напрямку антени на 2 градуси від Землі. Як наслідок зонд не може отримувати команди та відправляти їх на Землю.

За даними NASA, зонд знаходиться за 19,9 млрд км від Землі. Зміщення антени заважає підтримувати зв'язок з наземними антенами Мережі далекого космічного зв'язку.

Voyager 2 змінює орієнтацію у просторі кілька разів на рік, згідно з планом. За даними NASA, наступна переорієнтація має відбутися 15 жовтня. Фахівці очікують, що у результаті зв'язок відновиться.

Voyager 2 був запущений 20 серпня 1977, на 16 днів раніше Voyager 1, для дослідження далеких планет-гігантів та околиць Сонячної системи. 

Voyager 2 - перший космічний апарат, який досяг Урана та Нептуна. Він залишив геліосферу, "міхур" з плазми сонячного вітру, що оточує Сонячну систему, у грудні 2018 року, коли він знаходився на відстані 119 астрономічних одиниць від Землі. 

Voyager 2 відкрив низку незрозумілостей у поведінці міжзоряних магнітних полів, які виявилися значно менш хаотичними, ніж очікували побачити вчені.

На додаток до цього, рівень космічної радіації у міжзоряному середовищі виявився втричі-вчетверо вищим, ніж усередині геліосфери, що необхідно враховувати при організації наступних міжзоряних місій.

Зонд продовжать збирати наукові дані до повного виснаження його радіоізотопних джерел енергії.

Voyager 2

Підготував: Сергій Дага