14:31 / 27.07.2023 Наука и техника

В Україні розробляють нові дрони-камікадзе, які мають штучний інтелект, – WP

Фото: washingtonpost.com

Україна тестує нові дрони-камікадзе, які мають штучний інтелект. Вони можуть завдавати удару по цілі навіть у разі втрати зв'язку з оператором. Про це пише The Washington Post.

Автор матеріалу побував на полігоні, де побачив, як український FPV-безпілотник з бомбою після втрати зв’язку з оператором, через включення засобів радіоелектронної боротьби, розігнався до цілі та знищив її.

Так, можливість польоту дрона без зв’язку з оператором доступна завдяки програмному забезпеченню на основі штучного інтелекту. Це забезпечення враховує електронні перепони, стабілізує безпілотник та утримує його на заздалегідь вибрану ціль. Це дозволить покращити ефективність використання українських дронів на фронті.

За словами журналіста, безпілотники при втраті зв’язку можуть атакувати навіть ті цілі, які перебувають у русі. Автор матеріалу зазначає, що якщо таке ноу-хау приживеться і буде досить дешевим, це стане серйозним оновленням для українського арсеналу FPV-дронів.

Програмне забезпечення з ШІ для БПЛА – це розробка Twist Robotics. Видання зазначає, що таку технологію розробляє дедалі більше українських компаній, поки великі військові держави борються з етикою дозволу використовувати машинний інтелект у бою.

BAGNET нагадує, що проєкт "Армія дронів" передав на фронт 1 700 безпілотників для підтримки українського контрнаступу. Серед них є "пташки" зі штучним інтелектом, який допоможе ефективно розпізнавати та знищувати цілі.

Підготував: Сергій Дага