13:53 / 17.07.2023 Наука и техника

Ізраїль розпочав використовувати штучний інтелект для планування авіударів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Армія Ізраїля (ЦАХАЛ) почала використовувати штучний інтелект для військових операцій. Зокрема, для планування авіаційних атак. Про це повідомили у Bloomberg.

Представники Ізраїльської армії пояснили агентству, що вони почали використовувати штучний інтелект для обробки об'ємних даних у військових операціях. Завдяки ШІ вони можуть визначати цілі для авіаударів на основі отриманих висновків.

Окрім цього, для оперативного планування атак застосовується ще одна модель ШІ, відома як Fire Factory. Ця система формує рекомендації на основі аналізу раніше ухвалених військових рішень. Штучний інтелект не тільки допомагає визначити наступні цілі для атак, але й розраховує потрібний боєкомплект та складає графік ударів.

За даними Bloomberg, обидві системи контролюються військовими. Вони перевіряють результати та висновки, отримані від ШІ, проте завдяки цим системам робота планувальників значно скорочується і займає всього кілька хвилин.

"Те, що раніше займало години, тепер займає хвилини і ще кілька хвилин відводиться на перевірку людиною. За тієї ж кількості людей ми робимо це набагато довше", - сказав неназваний полковник ЦАХАЛа.

За даними видання, армія Ізраїлю давно впроваджує штучний інтелект для здійснення своїх операцій. Вони використовують дані з безпілотників, відеокамер спостереження, супутникові знімки та інші джерела для аналізу.

Варто відзначити, що використання штучного інтелекту військами Ізраїлю поки що не регулюється внутрішнім законодавством країни та міжнародними нормами.

Підготував: Сергій Дага