12:37 / 17.07.2023 Наука и техника

Над станцією "Академік Вернадський" зафіксували унікальне природне явище (фото)

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

На науковій станції "Академік Вернадський" українські полярники спостерігали незвичайне природне явище, так звані "перламутрові хмари", а також помітили рожеве "НЛО". Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

"Знаєте, що таке мрія полярного метеоролога? Це спостерігати за один день одразу кілька явищ, які дуже рідкісні чи взагалі відсутні в наших краях. Таке "комбо" якраз нещодавно випало українським метеорологам на "Вернадському", - йдеться у повідомленні.

За словами полярників, ранком на небі з'явилися сочевицеподібні хмари. Ці хмари мають овальну форму, витягнуту горизонтально і рівні чітко окреслені краї. Вони вражають яскравим білим кольором, іноді з різнокольоровим сяйвом, і часто накладаються одна на одну, створюючи враження стосу тарілок.

"Тож наші полярники жартують, що це антарктичні НЛО, адже вони схожі на космічний корабель прибульців. До того ж через особливості утворення сочевицеподібні хмари не рухаються, а неначе "зависають" в одній точці. Тож поки вони висіли над "Вернадським", сонце опустилося над горизонтом, "підсвітивши" небо в рожевий колір.

А пополудні на небосхилі "проявилися" перламутрові хмари. Вони дуже тонкі, тож на тлі розсіяного світла їх фактично не видно. А от під час заходу сонця, коли воно опускається на кілька градусів нижче горизонта, світло відбивається від кристаликів льоду в хмарах таким чином, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і "фарбує" хмари в різні кольори", - пояснили полярники.

Підготував: Сергій Дага