13:01 / 10.07.2023 Наука и техника

Чому блокчейн-технології стали настільки популярними в Україні

Робота будь-якої сучасної криптовалюти базується на технології блокчейну. Сучасний курс ефіру сягає 70 тисяч гривень, але не тільки власники цієї крипти стикаються в повсякденному житті з блокчейном. Можна сміливо стверджувати, що технологія проникає у всі сфери сучасного життя.

Блокчейн: корисні дані для початківців

Ця технологія – не що інше, як база даних, які зібрані не в одному місці, а розподілені між тисячами комп’ютерів у різних країнах світу. Саме в цій системі зберігається інформація по кожній транзакції.

Особливість та захищеність системи полягає в тому, що достовірність кожного блоку повинна бути підтверджена сусідніми блоками. Тобто сусідні блоки мають інформацію один про одного. Це робить неможливою підробку даних або спробу їх редагування.

У фрагментарності полягає головна перевага блокчейну: не існує центрального органу управління, який би міг змінити інформацію. Така особливість призвела до того, що технологія почала активно використовуватися в:

  • медицині;   
  • банківській справі;
  • енергетиці;
  • сільському господарстві тощо.

Україна в питанні впровадження блокчейну знаходиться на перших позиціях у світі. Як тільки була оприлюднена концепція технології у 2008 році, нею зацікавилися ентузіасти з України. Розробки наших фахівців розпочалися у 2011 році, а виготовлене програмне забезпечення має надзвичайний попит у багатьох країнах.

Як розвивається блокчейн в Україні?

В останні 5-6 років в рази виросла кількість компаній, які певною мірою користуються новою технологією у своїй діяльності. Перш за все, це компанії, що випускають програмне забезпечення, займаються інвестиціями чи фінансами. Статистика говорить про те, що 40% сучасних компаній, що виникають в нашій країні, використовують блокчейн.

Найбільш відомий приклад – ProZorro. Це система, яка дозволяє будь-кому дізнаватися про державні закупки. В системі зберігаються дані про учасників торгівлі. За 5 років використання ProZorro дозволила зекономити більше ніж 1,5 млрд доларів. Крім того, посадовці, які купували продукцію невигідно для бюджету, понесли відповідальність.

Крім ProZorro, є і багато інших прикладів. Головні перепони до стрімкого економічного розвитку нашої країни – корупція та бюрократія. Саме про їх подолання закликають міжнародні партнери України. Здолати такі перешкоди допоможуть блокчейн-технології. Адже якщо відсутній людський фактор, то зникає бюрократія та хабарництво.

Планується, що в майбутньому інновація буде застосовуватися й у виборах. Підрахунок голосів буде спрощено, підробка результатів стане неможливою.

Будь-яка офісна компанія вже може користуватися блокчейном для оптимізації роботи співробітників. Електронна система зафіксує кількість проведених транзакцій, за якими можна оцінити якість роботи. Це лише один із прикладів практичного застосування. Незалежно від сфери застосування, блокчейн-технології оптимізують будь-який вид діяльності: від управління земельними ресурсами до керування державними замовленнями.