14:02 / 09.06.2023 Наука и техника

Зелений біткоїн – це найближче майбутнє криптогалузі, - інвестор Сергій Тронь

Найголовніший тренд криптогалузі на найближчі роки – «зелений біткоїн» та досягнення вуглецевої нейтральності у видобутку криптовалют.

Таку думку висловив криптоінвестор, власник White Rock Management Сергій Тронь, коментуючи результати найбільшої галузевої конференції Bitcoin 2023, яка пройшла у Маямі (США).

Він навів приклад власної компанії White Rock Management, яка є на 100% дружньою до навколишнього середовища, адже майнінг криптовалют відбувається за допомогою енергії від гідрогенерації або потокового газу. WRM є членом усіх міжнародних асоціацій із захисту клімату, а також відповідає корпоративним нормам ESG.

Так, White Rock Management реалізувала проєкт у Техасі з переробки потокового газу (flare gas) в електроенергію, яка надалі використовується для забезпечення роботи дата-центру. Це унікальний кейс, коли побічний продукт горіння не утилізується, не забруднює атмосферу, а стає джерелом для майнінгу.

Сергій Тронь підкреслює, що вироблення зеленого біткоїну – це принципова позиція компанії.

«Впевнений, що серед майнерів зелена енергетика в найближчий час стане ще популярнішою. Вже існують проєкти, що використовують сонячну енергію, але їхній недолік у низькій ефективності за рахунок постійної подачі енергії. Успішно розвиваються проєкти з майнінгу на атомній генерації, переважно у США. Майнери перебувають у постійному пошуку альтернативних джерел електроенергії, які не застосовуються в класичному виробництві», - пише Сергій Тронь.

Говорячи про перспективи України у криптоіндустрії, інвестор підкреслив, що влада планує легалізувати криптовалюти. На його думку, це може стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції, створювати робочі місця та сприяти інноваціям у країні.

Серед проблем, які можуть постати перед галуззю, Сергій Тронь назвав знищення понад 400 промислових підприємств під час війни і пошкодження енергетичної інфраструктури, що не дозволяють суттєво наростити експорт, а будівництво нових ЛЕП, відновлення пошкоджених і модернізація існуючих – це тривалі й капіталомісткі процеси.

«Отже, що на нас чекає тривалий період, коли генерація буде обмежена спадом споживання, а також мережевими проблемами. Хоча в перспективі виробництво цифрових активів може стати ефективним і необхідним інструментом для енергосистеми України у післявоєнні роки», - вважає інвестор.

Виступаючи на конференції Bitcoin 2023, Сергій Тронь згадав про очолюваний ним проект Bitcoin Magazine Ukraine. За його словами, діяльність журналу спрямована на просвітництво та об’єднання криптовалютного ком’юніті.

«Ми забезпечуємо доступ спільноти до світових спікерів та лідерів думок в індустрії, а також збирати топів і простих хлопців в одному місці, допомагаючи налагодити комунікацію. Bitcoin Magazine надає українцям світовий контент із кращою аналітикою, право самим обирати та визначати майбутні ризики. Криптограмотність є ключовим фактором майбутнього розвитку, тому потрібна реалізація освітніх проєктів», - зазначив криптоінвестор.

У планах Сергія Тронь – провести масштабну конференцію в Україні із запрошенням топспікерів та експертів світового рівня. Також плануються щомісячні мітапи Bitcoin Magazine в Україні задля масштабування та інтеграції українських талантів у світову індустрію.