10:30 / 06.06.2023 Наука и техника

Акумулятори та політика: бос Tesla виступає в Китаї проти відокремлення від Заходу

Офіційної програми візиту боса Tesla Ілона Маска до Китаю немає, але стають відомі уривки його першої поїздки до країни з моменту відкриття місцевої гігафабрики на початку 2020 року. У вівторок після приїзду було сказано, що планувалася зустріч із прем'єр-міністром Китаю, яка тоді спочатку не відбулася. Натомість Маск спочатку пішов до держсекретаря (див. фото), де він, як кажуть, пообіцяв подальше зростання Tesla у Китаї і виступив проти відокремлення країни від Заходу. Його також бачили з головою CATL як основний постачальник акумуляторів та з іншими міністрами у середу.

Бос Tesla у трьох китайських міністрах Маск повідомив про візит не держсекретарю у вівторок, а свого речника. Відповідно, американо-китайський міністр використав аналогію з автомобілем, говорячи, що треба їхати в правильному напрямку і за необхідності гальмувати чи прискорюватися, написала вона у Твіттері (який заблокований у Китаї). Гість похвалив працелюбне та талановите населення і сказав, що Tesla (https://tsk.ua/ua/) готова розширити свою діяльність у країні. Гігафабрика Тесла з найвищим рівнем виробництва вже знаходиться в Китаї, і до неї додасться завод з виробництва акумуляторів мегапак. За чутками, також планується будівництво другого заводу з виробництва електромобілів, який зможе випускати ще мільйон автомобілів на рік. Як і інші західні корпорації, Tesla є дуже активною в Китаї і в основному залежить від нього. За даними міністерства, у вівторок Маск знову виступив проти економічного усунення від країни, що все частіше практикується у західній політиці.

Маск далеко не самотній у цьому. Згідно з повідомленням Bloomberg, керівники Apple, Mercedes і General Motors останніми тижнями наголошували (іноді також під час візитів), що глобальна економічна активність без Китаю нереальна. Бос Tesla знаходиться у центрі уваги. Крім того, його компанія в даний час потребує більшої частини того, що, включно з попередніми продуктами, в даний час можна отримати у великих кількостях тільки в Китаї: акумулятори. На сьогодні найбільшим виробником акумуляторів у світі є китайська компанія CATL, а Tesla була її найбільшим покупцем минулого року. Спочатку CATL постачала батареї тільки для найменшої моделі 3 з Китаю для місцевого ринку, а потім і для Європи, тепер для моделі Y (https://tsk.ua/katalog-avto/model-y/), а також для моделі 3 і Megapack, вироблених у США. Маск також зустрівся з главою CATL у вівторок, згідно з місцевими повідомленнями, на розкішній вечері, присвяченій E для Ілона та «екстраординарному» у пекінському готелі.

Зустріч з CATL та відвідування Gigafactory Про зміст цієї розмови спочатку нічого не було відомо, але, можливо, свою роль відіграла політика. Конкурент Tesla Ford вибрав CATL як партнера для заводу з виробництва акумуляторів LFP у США, який, як стверджується, має право на значні субсидії, але деякі політики не хочуть приймати цю модель. У довгостроковій перспективі Tesla хоче використовувати дві третини акумуляторів LFP, які досі розроблялися та вироблялися переважно в Китаї, тому її має дуже цікавити, як це питання розвивається. Маск продовжив свою серію візитів до Китаю у середу. Згідно з повідомленням Reuters, у супроводі місцевих менеджерів він зустрівся вранці з міністром торгівлі, а потім з міністром промисловості та інформаційних технологій, який відповідає за саморегулювання. Обидві сторони обмінялися думками щодо розробки транспортних засобів із низьким рівнем викидів та інтелектуальних підключень, повідомило друге міністерство згодом. На порядку денному боса Tesla має бути більше зустрічей на високому рівні, а також відвідування Gigafactory у Шанхаї. Ходять чутки, що там готується виробництво переробленої Tesla Model 3 (https://tsk.ua/katalog-avto/model-3/) під кодовою назвою Highland. Літак Маска мав приземлитися в Шанхаї близько полудня за німецьким часом.