11:40 / 17.04.2023 Наука и техника

YouTube просуває "вагнерівців", – розслідування The Sunday Times

Фото: ua.depositphotos.com

YouTube не банить рекламу російського терористичного угруповання "вагнер", найманці пригожина навіть збирають кошти на боєприпаси через зазначену платформу, йдеться у розслідуванні The Sunday Times.

Журналісти знайшли цілий плейлист "вагнера" на YouTube, в основному - реп-пісень, десятки пропагандистських роликів, в тому числі такі, що містять заклики приєднуватися до угруповання. 

Є також докази того, що алгоритм YouTube використовується для підживлення проросійської дезінформації. Коли відеоролики "вагнерівців" на платформі закінчуються, глядачі перенаправляються на все агресивніші відеоролики про групу терористів, йдеться в матеріалі. 

Автори розслідування вказують, що розміщення таких відео вже порушують принципи спільноти YouTube. Понад те, на думку експертів, ролики "вагнера" порушують і закон США про санкції.

Деякі ролики, переглянуті користувачами по кілька мільйонів разів, були завантажені через канали кремлівських ЗМІ, власники і кореспонденти яких теж перебувають під американськими санкціями.

Як вже вище зазначалося, такі промо-ролики пвк "вагнер" мають по 3-4 мільйони переглядів. YouTube пропускає пісні "вагнерівців", що містять, в тому числі, заклики до російської влади дати найманцям "більше снарядів". 

Підготував: Сергій Дага