10:43 / 10.02.2023 Наука и техника

SpaceX заборонила українським захисникам керувати дронами за допомогою Starlink

Фото: reuters.com

Американська технологічна компанія SpaceX "вжила заходів", щоб військовослужбовці ЗСУ не могли керувати безпілотниками на фронті з допомогою супутникового інтернету Starlink. Про це заявила президент SpaceX Гвінн Шотвелл, повідомляє Reuters.

Згідно з контрактом компанії Ілона Маска з українською владою, зв'язок Starlink призначений виключно для гуманітарних потреб, наприклад, для забезпечення інтернетом лікарень, банків і мирних жителів.

За словами Шотвелл, інтернет від Starlink "ніколи не призначався для використання як зброя", тоді ж як українські захисники використовують його у тому числі для керування дронами, хоча Starlink, "ніколи не призначався для використання як зброя".

Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його (Starlink - ред.) у наступальних цілях. Однак українці використовували його таким чином, який був ненавмисним і не був частиною будь-якої угоди...

Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхні можливості (керувати дронами через Starlink) Є речі, які ми можемо зробити, і ми їх уже зробили.

BAGNET нагадує, Україна одержала 30 тисяч терміналів Starlink, повідомляв у січні міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У жовтні SpaceX попросила Пентагон надати фінансування для роботи Starlink в Україні. За оцінками SpaceX, до кінця року на постачання комплектів обладнання для системи витратять $124 млн.

Після цього Ілон Маск запевнив, що система супутникового зв'язку Starlink продовжить працювати в Україні навіть якщо Пентагон відмовиться за нього платити.

Провайдер супутникового інтернету Starlink з грудня підвищив вартість послуг для українців з $60 до $75 на місяць. 

Підготував: Сергій Дага