07:11 / 18.12.2022 Наука и техника

Бабаки зайшли стародавню кераміку скіфських часів

На Більському городищі виявили кераміку, яку датують VII століттям до нашої ери. Про це Суспільному розповів директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост. За його словами, артефакти виявили біля нори бабака.

Кераміку знайшли на Західному укріпленні Більського городища під час екскурсії, розповів Ігор Корост. Артефакти були біля входу до бабачої нори.

Фрагменти старого посуду. Історико-культурний заповідник "Більськ"
 
«Таке трапляється не вперше. Інколи нам кроти допомагають, а це у нас ціле бабаче поселення там. От вони й накопали. Досвідчені археологи знають, що, наприклад, на новому місці завжди слід обдивлятись і тваринячі нори. Нерідко можна знайти щось цікаве»

За словами Ігоря Короста, виявили фрагменти ліпної кераміки та чорнолискованої ліпної кераміки. Окрім цього, виявили кістки, вугілля та шматки глиняної обмазки.

«Це все в музейний фонд України передається. Зараз виготовляється документація на знахідки, і потім ми передаємо це все у музейні фонди».

Відомо, що Більське городище – історична пам’ятка доби скіфського часу, що являла собою типове укріплене поселення. Розташоване воно на Полтавщині поблизу села Більськ. Загальна площа городища - майже 4,5 тисячі гектарів. Воно було найбільшим укріпленням скіфського часу у Східній Європі. Складалося з трьох укріплень – Куземенське, Західне Більське і Східне Більське. Останні були об'єднані однією фортечною стіною.

Пыдготувала: Нына Петрович