10:43 / 13.06.2022 Наука и техника

Ракета компанії Astra Space не змогла вивести на орбіту супутники NASA

Фото: Ракета Rocket 3.3

Американська надлегка ракета Rocket 3.3 компанії Astra Space, яка стартувала у неділю, 12 червня, не змогла вивести на орбіту два метеорологічні супутники Tropics, які належать NASA, повідомляють Podrobnosti. 

Через технічні проблеми другий ступінь ракети відключився раніше запланованого, через що корисний вантаж не змогли вивести на орбіту.

Ракета Rocket 3.3 мала вивести на орбіту пару малих супутників NASA, призначених для вивчення тропічних циклонів. Це перша група таких супутників для створення орбітального угруповання.

У рамках програми NASA планується вивести на орбіту ще чотири супутники під час наступних двох запусків.

Свій перший успішний запуск стартап Astra Space здійснив у листопаді 2021 року. Тоді ракета-носій Rocket 3.2 стартувала на орбіту з експериментальним апаратом для Космічних сил США.

До цього американська компанія, яка розпочала випробування своїх легких ракет 2018 року, не здійснила жодного успішного запуску. Усі вони були або невдалими, або частково вдалими.

Носій Rocket є двоступеневою ракетою з п'ятьма двигунами. Він має виводити на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту до 150 кг корисного вантажу. Довжина ракети становить лише 11,6 метра і може транспортуватися в контейнері на будь-який стартовий комплекс.

У компанії Astra Space стверджують, що її ракета буде найпростішим і найтехнологічнішим носієм у світі. Вартість одного старту становить $2,5 млн. Для порівняння, запуск важкої ракети Falcon 9 компанії SpaceX коштує понад $60 млн.

Підготував: Сергій Дага