22:18 / 16.09.2021 Наука и техника

SpaceX відправила перших туристів на орбіту (відео, фото)

У складі місії Inspiration4 немає жодного професійного астронавта.

У ніч на 16 вересня (за київським часом) відбувся запуск на орбіту першого цивільного екіпажу місії Inspiration4, що виконується компанією Ілона Маска SpaceX.

За інформацією компанії, ракета Falcon 9 і корабель Crew Dragon відправилася з майданчику 39А у Флориді. П'ятигодинне вікно запуску для місії відкрилося о 20:02 EDT 15 вересня (тобто о 3:02 16 вересня за Києвом). 

На орбіті Землі вони проведуть три дні.

Відео запуску можна подивитися на Youtube-каналі SpaceX.

Місія Inspiration4: що відомо

Inspiration4 - це пілотована космічна місія, що виконується компанією SpaceX, яка має стати першим орбітальним польотом за участю лише цивільних осіб на борту.  Раніше космічні туристи підіймалися тільки до суборбітальної висоти або прибували до МКС у супроводі астронавтів.

Запуск місії провели з космодрому Космічного центру Кеннеді за допомогою вже ракети-носія Falcon 9, що вже двічі запускалася.

У складі місії немає жодного професійного астронавта. До неї увійшли помічниця лікаря Хейлі Арсено, співробітник авіакосмічної промисловості та ветеран ВПС США Крістофер Семброски та педогог Шан Проктор.

Очолює команду засновник і генеральний директор компанії Shift4 Payments Джаред Айзекман, а Арсено стане першою людиною з протезованою частиною тіла, яка побувала в космосі.

За задумом, чотири члени місії уособлюють чотири цінності: лідерство, надія, щедрість і процвітання. Вони проведуть три дні на орбіті на борту корабля Crew Dragon Resilience, оснащеного для цього унікальним куполом замість стикувального люка.

Проект також має привернути увагу громадськості до дитячої дослідницької лікарні Св. Джуда в Мемфісі, штат Теннессі.

 

ТЭГИ: