15:30 / 31.07.2021 Наука и техника

Маск розкритикував Apple за технологію в акумуляторах

За наявною інформацією, Apple займається розробкою власного електромобіля.

Засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск зробив кілька випадів в бік Apple. Зокрема - за активне використання в їх продукції рідкоземельного кобальту і монополізм, повідомляє unian.ua.

Як повідомляє CNBC, такі заяви він зробив під час конференції в понеділок.

Компанії Tesla та Apple на сьогодні не є прямими конкурентами. Але за наявною інформацією, Apple займається розробкою власного електромобіля в рамках проекту "Титан".

Частина інженерів і менеджерів Tesla вже перейшли на роботу в Apple. Стверджується, що проект "Титан" веде для Apple Даг Філд, який повернувся до Apple після п'яти років в Tesla.

Відповідаючи на питання про ланцюжок поставок Tesla, Маск пояснив, що існує помилкове переконання, за яким його компанія споживає у своєму виробництві багато кобальту. На його думку, Apple споживає в рази більше цього мінералу у виробництві своєї продукції. Зокрема - в акумуляторах.

"Якщо брати середні показники, ми можемо використовувати 2% кобальту, в порівнянні, скажімо, з Apple, яка використовує 100%", - зазначив він.

Споживання кобальту - чутлива тема, адже деякі підприємства з його видобутку (наприклад - в ДР Конго) були викриті в порушенні прав людини і застосуванням дитячої праці.

За даними The Guardian, в 2019 році Apple, Tesla і ще кілька технологічних гігантів були названі відповідачами за позовом про порушення прав людини.

Надалі Маск зробив ще один випад у бік Apple. Зокрема - з приводу суворого контролю компанії над установкою додатків через App Store. Ця політика відгородженого саду" критикується юристами, розробниками та іншими компаніями. Компанія Epic Games у зв'язку з цим раніше подала проти Apple антимонопольний позов.

Так, говорячи про розвиток мережі зарядних станцій для електромобілів, Маск зазначив, що Tesla не хоче створювати "відгороджений сад" і прагне підтримати появу стійкої енергетики.

"Це не для того, щоб створити "відгороджений сад" і використовувати його для ударів по наших конкурентах, як це робиться деякими компаніями", - пояснив Маск.