17:27 / 25.07.2021 Наука и техника

Представлено гібридний гоночний автомобіль Audi RS Q e-tron

Audi Sport представляє RS Q e-tron, гібридний гоночний автомобіль, з яким виробник змагатиметься на ралі Дакар у січні 2022 року. Трансмісія Audi RS Q e-tron електрична і походить від поточних гоночних формул E автомобіль Audi e-tron FE07.

За даними Audi Sport, між першою концептуальною ідеєю та початком випробувань Audi RS Q e-tron пройшов майже рік. Прототип проходить інтенсивні випробування з цього місяця і до кінця року, включаючи первинні тестові пробіги на мітингах, повідомляє electrive.com.

Що стосується концепції зарядки, Audi заявляє, що застосовує досі унікальний підхід: "Оскільки в пустелі немає можливостей для зарядки, Audi обрала інноваційну концепцію зарядки: - це високоефективний двигун TFSI від DTM. Це частина перетворювача енергії, яка заряджає високовольтну батарею під час руху", - написала Audi. Крім того, енергія відновлюється під час гальмування. Фактичний привід електричний: двигун-генератор (MGU) від поточного Audi e-tron FE07, який був розроблений компанією Audi Sport на сезон 2021 року і з розподілом крутного моменту керується віртуальним центральним диференціалом, встановлений на обох мостах. За словами розробників, для використання в ралі Дакар потрібно було вносити лише незначні модифікації.

Audi Sport також надає початкові дані про продуктивність: акумулятор важить близько 370 кілограмів і має потужність близько 50 кВт-год. Максимальна вихідна потужність електроприводу становить 500 кВт, хоча виробник ще не визначив, скільки з цього можна використовувати на ралі Дакар.

Оснащений таким чином, Audi хоче бути першим виробником автомобілів, який використовує електрифіковану трансмісію в поєднанні з ефективним перетворювачем енергії, щоб конкурувати за перемогу з конкурентами із традиційними двигунами в найскладнішому ралі в світі". Захід марафону триває два тижні, добові етапи - до 800 кілометрів.

RS Q e-tron буде представлений на ралі Дакар разом із Q Motorsport. "Ауді завжди вибирав нові та сміливі шляхи у перегонах, але я думаю, що це один із найскладніших автомобілів, який я коли-небудь бачив", - каже начальник команди Свен Квандт. "Електрична трансмісія означає, що багато різних систем повинні взаємодіяти між собою. Окрім надійності, яка є першорядною в ралі "Дакар", це наш найбільший виклик у найближчі місяці" .

Тим часом, робота над RS Q e-tron, як очікується, перекладеться на виробничий розвиток Audi: "Як інженери, ми в основному бачимо потенціал розвитку в усіх компонентах. Але що стосується системи трансмісії, ми вже досягли ефективності системи понад 97 відсотків у Формулі Е. Тут не так багато можливостей для вдосконалення. Зовсім інша ситуація з батареєю та енергоспоживанням. Саме тут найбільший потенціал розвитку полягає в електромобільності загалом", - підсумував Стефан Драйер, керівник відділу розвитку Audi Sport з автоспорту. "Те, що ми дізнаємося з надзвичайно складного проекту "Дакар", втілиться у майбутні виробничі моделі. Як завжди, ми також тісно співпрацюємо з нашими колегами з розробки дорожніх автомобілів над цим проектом".