22:53 / 21.07.2021 Наука и техника

BASF обрано партнером з розвитку акумуляторних комірок компанією Cellforce, а також займеться їх переробкою

BASF обрано партнером з розвитку акумуляторних комірок компанією Cellforce, а також займеться переробкою

Cellforce, нове спільне підприємство по роботі з акумуляторами між Porsche і Customcells, офіційно призначило BASF своїм ексклюзивним партнером з розвитку аккумуляторних комірок. BASF надає катодні матеріали NCM для високоефективних акумуляторних елементів. Крім того, BASF буде переробляти виробничі відходи від виробництва комірок, повідомляє electrive.com.

Cellforce базується в Тюбінгені, Німеччина, і розробляє та виробляє високоефективні акумуляторні елементи для Porsche. Виробництво з початковою потужністю щонайменше 100 МВт-год на рік планується розпочати в 2024 році, і там повинні бути побудовані акумулятори для приблизно 1000 високопродуктивних електричних та гоночних автомобілів для автоспорту.

BASF заявляє, що надаватиме "високоенергетичні катодні матеріали HED NCM". "Активні катодні матеріали BASF будуть пристосовані до конкретних потреб Porsche, використовуючи наші потужні науково-дослідні можливості", - говорить член правління BASF Маркус Каміет.

Попередники для цих катодних матеріалів будуть вироблятися в Харджавалті, Фінляндія, а сам катодний матеріал повинен вироблятися на новому заводі в Шварцхайде, Німеччина, з 2022 року. BASF очікує, що цей ланцюг поставок матиме "видатні показники стійкості", оскільки, серед іншого, він покладається на "відповідальну та надійну закупівлю сировини".

"Як автомобільний виробник, Porsche прагне бути нейтральним до загального балансу до 2030 року. У цьому відношенні низький рівень СО2, утилізація із замкнутим циклом та стабільність все частіше виходять на перший план", - говорить Майкл Штайнер, член виконавчого комітету з досліджень та розробок Porsche AG. "Співпраця з BASF - це безпрограшний варіант для всіх залучених сторін. Європейські джерела матеріалів нікелю та кобальту, пов'язана з цим безпека поставок та короткі транспортні шляхи від Шварцхайде до Баден-Вюртемберга в Німеччині були важливими аргументами для рішення про співпрацю з BASF".

BASF також перероблятиме виробничі відходи виробництва Cellforce на заводі-прототипі в Шварцхайде. За допомогою гідрометалургійного процесу літій, нікель, марганець та кобальт будуть відновлюватись з батарей та використані безпосередньо в Шварцхайде для виробництва нових катодних матеріалів.

"Завдяки переробці акумуляторів ми можемо забезпечити збереження цінних матеріалів у виробничому циклі та ще більше зменшити відбиток CO2 на наших катодних матеріалах на загальну очікувану суму до 60 відсотків", - говорить Каміет.