17:40 / 19.07.2021 Наука и техника

В Іспанії знайдено наскельний малюнок збирача меду

Археологи виявили в Кастеллоті на північному сході Іспанії древній детальний малюнок, який зображує збір меду.

Стилістична класифікація передбачає, що зображенню збирача меду близько 7500 років, пояснили іспанські археологи.

Написана в Левантійському (тобто східно-іберійському) художньому стилі, який характеризується хитромудро намальованими маленькими фігурками людей і тварин, сцена збору меду виключно добре збереглася, повідомляє nv.ua.

Вона найбільш деталізована з усіх подібних в Левантійському мистецтві.

Картина була знайдена в центральній частині скельного притулку Барранко Гомес на березі річки Гуадалопе. На стіні не менше 12 метрів завширшки є три набори картин. Поряд зі сценою збирача меду можна розрізнити пару лучників на полюванні і оленя, що біжить.

Сцени збору меду вже зустрічалися і раніше в місцях наскального мистецтва Леванту, найбільш відомому з яких є "Людина з Бікорпу" в Куевас-де-ла-Аран недалеко від Валенсії, який є найстарішим зі збережених зображень — 8000 років.

У той час як інші народи Європи в той час займалися землеробством і вирощуванням зерна, мисливцям-збирачам східної Іспанії доводилося покладатися на бджолине полювання. Людина з Бікорпу дереться ліанами на скелю, щоб отримати свою солодку здобич з вулика в щілині. Чоловік з Барранко Гомес користується мотузяною драбиною.

"Ми можемо бачити фігуру людини з чітко вираженими рисами обличчя, який піднімається сходами, щоб дістатися до вулика. Сцена показує, що в той час вони використовували передові методи для лазіння: перед тим, як піднятися, сходи були закріплені нагорі, поряд з вуликом, а на середній висоті є стовп, щоб прикріпити сходи до скелі і забезпечити більшу стабільність", — розповіли вчені.

Зображення настільки детально, що пояснює не тільки спосіб збору меду того періоду, але і техніку. Збирач піднімається сходами з витягнутими руками і ногами, обіймаючи їх, щоб звести до мінімуму розгойдування.