02:55 / 26.06.2021 Наука и техника

Виробник аккумуляторів Panasonic продав акції Tesla за 3,6 млрд доларів, купені вчасно за 30 мільйонів

Японський виробник акумуляторів Panasonic продав свою частку в Tesla за 3,6 мільярда доларів (еквівалент близько трьох мільярдів євро). Хороша угода, адже компанія придбала 1,4 мільйона акцій Tesla за приблизно 30 мільйонів доларів більше, ніж десять років тому.

На партнерство з Tesla це не вплине, заявив представник Panasonic. Однак продаж акцій відбувається в той час, коли виробник електричних автомобілів диверсифікує власний ланцюг постачання акумуляторів, передає electrive.com.

Panasonic купив зазначені 1,4 мільйона акцій Tesla у 2010 році приблизно за 30 мільйонів доларів. На кінець березня 2020 року акції коштували близько 730 мільйонів доларів. З тих пір вартість акцій зросла майже в сім разів. Акції Tesla в четвер закрилися на 3,5 відсотка, склавши 679,82 долара за штуку.

"Вплив криптоактивів, можливо, підштовхнув ціну акцій Tesla до її внутрішньої вартості, завдяки чому вдалий час було продати", - говорить Хідекі Ясуда, аналітик Інституту досліджень Ace. Хоча Panasonic фінансово підтримував Tesla, коли вона була меншою, розширення автовиробника означає, що більше не потрібні капітальні зв'язки, додає Ясуда. Акції Panasonic у п'ятницю зросли на 4,2%.

У акумуляторному бізнесі Panasonic переважає Tesla Ілона Маска, але у цих компаній часом були напружені стосунки. Тим часом відомо, що Tesla більше не купує комірки лише у Panasonic, а також у постачальників LG Energy Solution та CATL.

Як повідомляється, остання група планує великий новий завод річною потужністю 80 ГВт-год у безпосередній близькості від заводу Tesla в Шанхаї. Інформації про розклад поки немає. За словами інсайдерів, осередки, вироблені на заводі, зможуть бути інтегровані безпосередньо в шасі електромобілів - якщо завод буде побудований. CATL анонсувала відповідну технологію "від комірки до шасі" минулого року.

За словами інсайдерів, на заводі мають створити до 5000 робочих місць. Новий Шанхайський завод додасть згадані 80 ГВт-год до поточної виробничої потужності CATL 69,1 ГВт-год (плюс 77,5 ГВт-год від заводів, що зараз будуються). CATL сподівається швидко розширити співпрацю з Tesla, щоб найближчим часом стати її найбільшим постачальником. Мета - забезпечити половину акумуляторних елементів, які Tesla використовує в електричних автомобілях та стаціонарних сховищах енергії у всьому світі.

Але Panasonic також планує залишатися поруч із Tesla. Японська компанія на початку року оголосила, що розпочне виробництво прототипів нового акумуляторного елемента 4680, представленого компанією Tesla на "День батареї". Дата початку виробництва до кінця року була вказана у звіті японської ділової газети Nikkei. Згідно з повідомленням, виробнича лінія прототипу повинна бути побудована на існуючому заводі. Найвірогідніше розташування - Gigafactory 1 у штаті Невада. Кажуть, що інвестиції у цей проект становлять "десятки мільйонів доларів".

У вересні минулого року компанія Tesla представила значно більший і потужніший акумулятор під назвою 4680. Назва традиційно стосується розмірів у Tesla: діаметр круглої комірки становить 46 міліметрів, довжинa 80 міліметрів. Нові батареї повинні не тільки покращити дальність і характеристики електромобілів, але і здешевти кіловат-годину та значно зменшити інвестиційні витрати на їх виробництво.