19:05 / 30.04.2021 Наука и техника

Audi вирішила повернутись на Ле-Ман 24 з гібридним гіперкаром

Після низки натяків, Audi тепер офіційно оголосила про плани знову ввести гібридний спортивний автомобіль у 24 години Ле-Мана в сезоні 2023, повідомляє electrive.com.

Однак, на відміну від Toyota або Peugeot, німецька компанія не буде будувати гіперкар за правилами Ле-Мана.

Коли Audi оголосила про вихід із Формули E після сезону 2021 року в листопаді 2020 року, виробник вже міркував про повернення Ле-Мана. Зараз компанія, що базується в Інгольштадті, хоче повернутися в Ле-Ман у сезоні 2023 року з гібридним спортивним автомобілем. Однак Audi не буде розробляти гіперкар згідно з правилами 24 годин Ле-Мана, а так званий LMDh згідно з правилами США для 24 годин Дейтони та відповідної гоночної серії IMSA. Однак правила обох класів були розроблені, щоб дозволити автомобілям змагатися в іншій категорії.

Інша дочірня компанія VW, Porsche, вже взяла на себе зобов'язання щодо набору правил LMDh, тому Audi і Porsche працюватимуть разом над розробкою. Ауді каже, що етап концепції автомобіля в основному завершений. У гоночних автомобілях LMDh виробники самостійно розробляють двигун внутрішнього згоряння та поєднують його зі стандартизованою гібридною системою. Шасі не розробляються самими виробниками, а постачаються від виробника шасі. Автомобілі візуально адаптовані до відповідного виробника. Це повинно привести LMDh до такого ж рівня продуктивності, як і гіперкари, але за набагато нижчою ціною.

"Нова категорія LMDh ідеально вписується в нашу нову систему в автоспорті", - говорить Юліус Зебах, керуючий директор Audi Sport GmbH і відповідальний за автоспорт. "Правила дозволяють нам виставляти захоплюючі гоночні машини на престижні гонки по всьому світу. Крім того, ми використовуємо синергію всередині Volkswagen Group з нашою партнерською стратегією".

Спортивний прототип для нової категорії LMDh в даний час створюється в Audi Sport паралельно з гібридним позашляховиком для ралі Дакар. Перший випробувальний автомобіль планується закінчити в І кварталі 2022 року. Перший виїзд спортивного прототипу на гонку планується на січень 2023 року в 24 години Дейтони, а потім Audi влітку того ж року змагатиметься в Ле-Мані.

Натомість Toyota та Peugeot зосереджуються на гіперкарах. Тут виробники також розробляють гібридні компоненти та самі транспортні засоби. Audi не хоче виставляти свої машини лише в заводській команді: "Наша мета - також передати машину в руки професійних команд споживачів з самого початку, паралельно входам на завод", - говорить Андреас Рус, відповідальний за заводський автоспорт в Audi. "Зараз ми оцінюємо внутрішньо, як це може виглядати детально".

ТЭГИ: