21:08 / 15.04.2021 Наука и техника

Yahama розробила потужний і компактний електодвигун для гіперкарів

Yamaha Motor розробила електродвигун з максимальною потужністю 350 кВт. За словами японської компанії, цей приводний модуль може використовуватися в "гіперелектричних автомобілях" та інших високопродуктивних додатках.

Система електроприводу працює з робочою напругою 800 вольт і повинна пропонувати надзвичайно високу щільність потужності. Електродвигун - це "вбудований синхронний двигун з постійним магнітом", який охолоджується мастилом. Всі механічні (коробка передач, наприклад) та електричні (наприклад, інвертор) компоненти інтегровані в один блок, для компактної конструкції.

350 кіловат або 476 к.с. у старому світі вже є більш ніж достатньою потужністю для автомобіля, але цього рівня ефективності в наш час досягають також спортивні топ-моделі багатьох салонів середнього класу. Для того, щоб мати можливість проштовхнутися в області продуктивності гіперкара, згідно з Yamaha, приводний блок був розроблений таким чином, що в одному транспортному засобі можна встановити кілька агрегатів. З чотирма електричними двигунами (по одному на кожному колесі) відповідний гіперкар мав би потужність 1400 кВт або 1904 к.с.

У короткому прес-релізі Yamaha не повідомляє деталей про крутний момент, вагу чи розміри. Прототип нового агрегату потужністю 350 кВт мають представити на виставці автомобілебудування 2021 в Йокогамі наприкінці травня. Можливо, тоді буде більше деталей про привід та плани японської компанії, яка фактично виробляє мотоцикли та підвісні мотори.

Щодо силової установки потужністю 350 кВт, Yamaha додає у виносці, що модель все ще перебуває на стадії розробки, і показники можуть змінитися. Максимальна потужність, а також спосіб охолодження все ще можуть бути відрегульовані або змінені відповідно до вимог замовника.

Yamaha не хоче будувати електричний гіперкар або електромобілі загалом, але може розробити їх на замовлення замовника. З 2020 року Yamaha Motor розробляє прототипи електродвигунів для автомобілів та інших видів мобільності від імені клієнтів. Наразі вони були в діапазоні потужностей від 35 до 200 кВт.