06:20 / 12.03.2021 Наука и техника

Чому деякі оператори мобільного зв’язку забороняють безкоштовну роздачу інтернету зі смартфонів

В Україні провідні оператори мобільного зв’язку пропонують великий вибір тарифних планів, які включають велику кількість хв, смс та інтернету. Особливою популярністю користуються тарифні плани з безлімітним інтернетом (умовним, враховуючи обмеження з сторони операторів). Проблема в тому, що в більшості тарифних планів з безлімітним інтернетом заборонена безкоштовна роздача інтернету, тобто ваш смартфон не може виконувати роль модема. Сьогодні ж стало відомо, чому українські оператори мобільного зв’язку забороняють безкоштовну роздачу інтернету. На це в них є 3 неофіційні причини, повідомляє itech.co.ua.

Перевантажується мережа

Причина достатньо зрозуміла. Для прикладу, один абонент придбав і використовує свій інтернет особисто. Навантаження на мережу помірне. У випадку, коли 1 абонент роздає інтернет ще 2-3 особам, мережею користується вже 3-4 пристрої, відповідно навантаження збільшується. По цій "причині" безлімітний інтернет не такий вже й безлімітний після використання 40Гб інтернету, з вісима можливими обмеженнями з сторони оператора.

Витрачання трафіку вище звичайного

Фактично, стосується того ж навантаження на мережу, тільки з умовою витрати великої кількості трафіку. Оператори аргументують це обмеження тим, що при великому використанні трафіку, інші абоненти (з відсутнім безлімітним інтернетом) почнуть відчувати дискомфорт від використанння мобільного інтернету.

Зменшення прибутку мобільних операторів

Швидше за все, це головна причина відмови від безкоштовної роздачі інтернету. Однозначно є різниця, коли ви самі користуєтеся безлімітом і платите 200+ грн в місяць і коли вашим безлімітом користується 3-4 людини. Компанія від таких “махінацій” не отримує від 600 до 800+ грн. Цілко логічно, що вони не дозволять себе “обманути” і не дозволять таким чином використовувати свої ресурси.

Для того, щоб вирішити цю проблему, оператори пішли іншим шляхом і запропонували своїм абонентам платну послугу “роздачі інтернету”, яка коштує не менше 10 грн в день. Цікава пропозиція, враховуючи, що тепер необхідно сплатити 200+ грн за тарифний план та ще й додатково платити за оплачений інтернет, щоб, для прикладу, використовувати свій безліміт на власному планшеті або іншому смартфоні. З такими вигідними умовами, необхідно додатково сплачувати біля 300 грн в місяць і того, більше 500 грн за інтернет, який обмежуть після 40 Гб використаного інтернету з подальшим обмеженням швидкості до такого рівня, що мобільним інтернетом взагалі неможливо користуватися.

Єдине що радує в цьому випадку, так це те, що ще не всі оператори заборонили безлімітну роздачу інтернету. В найближчі ж декілька років, така послуга буде по замовчуванню платною.