17:29 / 10.03.2021 Наука и техника

Росатом вирішив побудувати акумуляторний завод

Російська атомна корпорація "Росатом" оголосила про плани побудувати акумуляторний завод. Для цього Росатом бере 49-відсотковий пакет акцій Enertech International, південнокорейського виробника електродів, літій-іонних елементів та систем накопичення енергії.

Підписана угода також включає будівництво заводу з виробництва літій-іонних елементів для електромобілів, серед іншого, а також систем накопичення енергії в Росії з виробничою потужністю не менше 2 ГВт-год до 2030 року. За повідомленням Росатома оголошення, початок першого виробничого етапу планується до 2025 року, передає electrive.com.

Побудовані там батареї будуть використовуватися в електромобілях, електробусах, "спеціальному обладнанні" та для стабілізації електромереж, пише Росатом. Подальші подробиці щодо запланованих осередків та заводу, такі як місце розташування, поки не повідомлялися.

Управління фабрикою здійснюватиме дочірнє підприємство Renera, яке спеціалізується на бізнесі зберігання енергії. Renera, в свою чергу, є дочірньою компанією паливної компанії TVEL, яка, у свою чергу, є частиною Росатома. Частка в Enertech також офіційно через Renera.

До речі, Росатом виправдовує свої плани щодо акумуляторних батарей та вступ до Енертеху своїм "стратегічним розвитком для неядерних бізнес-моделей". Зберігання енергії, за його словами, є способом розробки високотехнологічних продуктів, які користуються попитом у "новій технологічній парадигмі"