13:34 / 12.04.2024 Спорт

У Японії помер великий сумоїст Акебоно

Фото: Акебоно Таро

Колишній професійний борець сумо Акебоно Таро (справжнє ім'я Чад Роуен), який був першим в історії іноземцем, відзначеним найвищого рангу йокодзуни, помер у віці 54 років. Про це повідомляє Nikkan Sports.

Причиною смерті стала серцева недостатність. В останні роки Акебоно страждав від різних захворювань і регулярно проходив лікування.

Акебоно Таро народився на Гаваях у 1969 році. Свій перший турнір з сумо на кубок імператора Японії він виграв у 1992 році, а ранг йокодзуни - найпрестижніший в ієрархії сумо - був присвоєний йому роком пізніше,  у віці 24 років.

Зріст Акебоно становив 204 см, максимальна бойова вага - 230 кг. У 1996 році він прийняв японське громадянство.

Акебоно переміг у 11 турнірах, завершивши спортивну кар'єру у 2001 році через постійні травми колінних суглобів. На досі (поміст для боротьби сумо) йому протистояли такі заслужені сумоїсти, як Таканохана, Ваканохана та Мусасімару. Брав участь у церемонії відкриття зимової Олімпіади 1998 року у Нагано.

Після завершення кар'єри в сумо Акебоно вдався до не дуже вдалих експериментів у змішаних єдиноборствах і реслінгу. Він припинив їх через проблеми з серцем.

Підготував: Сергій Дага