23:35 / 27.09.2023 Спорт

Збірна України з пляжного футболу не гратиме на чемпіонаті світу в ОАЕ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Збірна України з пляжного футболу відмовилася від участі у фінальній частині чемпіонату світу-2024 через допуск до змагань Білорусі. Про це повідомила пресслужба Асоціації пляжного футболу України.

Україна стала однією з чотирьох збірних, що вийшли до фінальної частини чемпіонату світу з пляжного футболу за квотами Європи. Решта європейських команд на турнірі в Дубаї: Білорусь, Португалія та Італія.

Востаннє українці кваліфікувалися до фінальної частини турніру у 2021 році, однак відмовилися від участі через проведення змагань на території росії. Тож збірна України бойкотуватиме другий поспіль чемпіонат світу з пляжного футболу.

Асоціація пляжного футболу України вимагала від ФІФА та Міжнародної федерації пляжного футболу (BSWW) відсторонити білорусів від участі у ЧС-2024. Однак міжнародні керівні органи відмовилися дискваліфікувати збірну.

Через допуск Білорусі до змагань Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з пляжного футболу. АПФУ вимушена дотримуватися наказу Міністерства молоді та спорту від липня 2023 року, який забороняє делегувати збірні на міжнародні турніри, де Росія та Білорусь представлені не в нейтральному статусі, а з використанням державних символів.

"АПФУ та УАФ зверталися до ФІФА та BSWW з проханням відсторонити команду Білорусі від виступів, через те, що ця дружина представляє спільницю терористичного режиму росії та є співучасницею збройної агресії проти України. Але футбольні чиновники відмовилися це робити, як відмовилися від пропозиції, щоб білоруси зіграли без своїх національних символів", – йдеться у заяві Асоціації пляжного футболу України.

Наразі невідомо, яка саме збірна замінить Україну у фінальній частині ЧС-2024 з пляжного футболу. На попередній світовій першості це була Швейцарія, яку українці переграли у чвертьфіналі. У межах цьогорічної кваліфікації "синьо-жовті" перемогли в 1/4 фіналу Молдову (5:2).

Тим часом, в УЄФА назвали місце проведення матчу за Суперкубок-2024.

Підготував: Сергій Дага