21:24 / 17.08.2023 Спорт

Сергій Бубка через скандал припиняє представляти Україну в міжнародних спортивних організаціях

Олімпійський чемпіон 1988 року зі стрибків із жердиною Сергій Бубка, відомий своєю співпрацею із промосковським злочинним режимом Януковича, припинить роботу у Світовій організації легкої атлетики (World Athletics). Олімпійський чемпіон з минулого року також пішов з поста президента НОК України.

Про це повідомляє Inside the Games, пише ДТ.

Бубка в минулому вважався головним суперником чинного президента World Athletics Себастьяна Коу на майбутніх виборах, але у підсумку не виставив свою кандидатуру.

З 2019 року Бубку було призначено старшим віцепрезидентом організації. За даними джерела, він вирішив не претендувати на пост президента і піти з організації після 22 роки роботи через критику на свою адресу. Функціонер не засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Минулого року функціонер залишив посаду президента Національного олімпійського комітету України, а новим керівником організації став Вадим Гутцайт.

У липні вийшло розслідування Bihus.Info, в якому повідомлялося, що російська фірма "Монблан", що належить Сергію Бубці та його брату Василю, працює на тимчасово окупованих територіях та співпрацює з терористами.

Частина спортивної спільноти критикувала дії Сергія Бубки від початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, народні депутати й члени комітету з питань спорту Верховної Ради України Жан Беленюк і Ольга Саладуха заявляли, що НОК на чолі з Бубкою займає недостатньо жорстку позицію стосовно агресії росії та завпровадження суворих санкцій проти рф та рб.

Саладуха також стверджувала, що під час засідання комітету Бубка "посоромився вимовити слово "війна", визнати росію агресором та засудити окупацію українських міст і сіл". Крім того, за її словами, він запропонував натуралізувати російських спортсменів, які "рятуючись від санкцій, раптово захотіли виступати під нашим прапором".