14:50 / 09.02.2023 Спорт

Збірна США з боксу знялася з чемпіонату світу через росіян

Фото: ua.depositphotos.com

Федерація боксу США (USA Boxing) знялася з участі у чоловічому та жіночому чемпіонатах світу у 2023 році. Таке рішення ухвалили через допуск на турніри російських та білоруських спортсменів під національними прапорами. Заява про це опублікована на сайті USA Boxing.

​Чемпіонат світу серед жінок має відбутися у березні 2023 року у Нью-Делі (Індія), чоловічий турнір запланований у травні в Ташкенті (Узбекістан).

Окрім допуску росіян та білорусів під національними прапорами, у заяві також перераховано ще кілька претензій USA Boxing до Міжнародної асоціації боксу (IBA).

Зокрема у 2022 році IBA не змогла провести незалежні вибори президента, цю посаду отримав росіянин Умар Кремльов. IBA також не припинила співпрацю з "Газпромом", який є генеральним партнером організації.

На думку глави USA Boxing Майка Макеті, участь американських спортсменів у чемпіонатах світу з боксу під егідою IBA порушить санкції МОК, а також принципи чесної гри та прозорості.

Після початку російського збройного вторгнення в Україну Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував не допускати росіян та білорусів до міжнародних змагань. 2 лютого у МОК заявили, що обговорюють можливість виступів росіян та білорусів під нейтральним прапором на турнірах в Азії.

У 2019 році МОК відкликав визнання IBA. На олімпійських іграх у Токіо у 2021 році боксерський турнір проводив сам МОК. У жовтні 2022 року IBA дозволила виступати російським та білоруським спортсменам під своїми національними прапорами.

У грудні в IBA повідомляли про плани продовжити спонсорський контракт з "Газпромом". У відповідь МОК пригрозили позбавити бокс статусу олімпійського виду спорту.

BAGNET нагадує, у грудні російських і білоруських боксерів відновили у рейтингах WBA.

Підготував: Сергій Дага