22:29 / 04.02.2020 Общество

Старі схеми на новий лад: Що чекає землі Переяславщини?

Іван Куля, для Резонансу

Стара земельна мафія пристосувалася до децентралізації і відкрила для себе нові нечувані можливості

Для початку розберемося з термінами. ОТГ (об’єднана територіальна громада) – це, як вже добре всім відомо, об’єднання кількох сіл, селищ або міст у єдиний адміністративний центр: до початку. Децентралізація – це комплекс законодавчих змін, які дозволяють передати органам місцевого самоврядування (читай, тим же громадам) максимальну кількість повноважень, у тому числі, і щодо розпорядження власним бюджетом та власним земельним фондом (це важливо!), пише "Резонанс".

Землі Переяславщини (без лапок) – це одна з найплодючіщих в Україні територій, які коштують чимало грошей.

«Земля Переяславшини» (у лапках) – це назва однієї із основних фірм Олександра Яреми, брата колишнього Генпрокурора і заступника голови осередку БПП у Київській області.

СПЕЦОПЕРАЦІЯ «ЗЕМЛЯ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ»

Який зв’язок між цими чотирма термінами? Дуже близький. Об’єднана громада, як вже було сказано, має право розпоряджатися своїми землями, однак не повністю – її рішення має бути затверджено вищім за рангом органом – за державним проектом децентралізації передбачається, що у майбутньому це будуть префекти, а зараз цю роль поки виконують районні держадміністрації. Звідси висновок: кому вдасться просунути свого голову РДА, той і буде контролювати громади та їхні землі.

А тепер перейдемо власне до землі. Олександр Ярема має у Переяслав-Хмельницкьому районі значні бізнес-інтереси: він є власником двох агрофірм - «Земля Переяславщини» та «Євро нива». Обидві фірми, як писали ЗМІ, не так давно фігурували у скандалі із спробою незаконно заволодіти землею, що перебуває у колективній власності мешканців села Пологи-Чобітки Переяслав-Хмельницького району. Інший скандал вибухнув у 2018 році у селі Лецьки того ж району, де Олександр Ярема разом зі своїми компаньйонами почав працювати на 350 гектарах землі, не сплачуючи жодного податку. Тоді на боці селян став лецьківський сільський голова Олександр Палагута, який наполягав, щоб ця земля була допайована мешканцям села. Палагуту підтримали практично всі голови сусідніх сільрад за виключенням одного – голови сільради Циблів Сергія Дяченка.

Пізніше Лецьки, Циблі та ще три села об’єдналися у Циблівську ОТГ. Сергій Дяченко балотувався на виборах голови новоствореної громади, однак програв з тріском навіть у рідному селі: земляки не дуже оцінили попереднє головування Дяченка у Циблях, зокрема, те, що при ньому сільрада залишила без підтримки місцеву школу – найбільшу у районі, та той факт, що, незважаючи на значний сільський бюджет, жодних позитивних змін у Циблях не відбулося, а бюджетні кошти освоювали фірми з дружнього кола Дяченка. В результаті головою громади було обрано Олександра Палагуту.

Треба сказати, що з виборами колишньому циблівському голові взагалі не щастило: під вибори Президента України 2019 року він заручився підтримкою Віталія Яреми, який обіцяв «проштовхнути» утворення Циблівської ОТГ взамін на те, що місцевий актив підтримує Петра Порошенка. Порошенко, як відомо, вибори програв – у тому числі і у Циблівській громаді – тож своєї обіцянки Дяченко не дотримав. Утім, як стверджують місцеві мешканці, під час президентських виборів він керував ще й місцевим виборчим штабом Юлії Тимошенко – начебто з метою перекласти її голоси до Порошенко, якщо розрив між голосами буде незначний.

Однак незважаючи на усі ці промахи, Ярема не відцурався від свого невдалого протеже: нещодавно кандидатура Сергія Дяченко була подана на посаду голови Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації. Це подання затвердив – за інсайдерською інформацією, за ініціативи свого заступника Дмитра Назаренка, – губернатор Київської області Олексій Чернишов, і у середу, 5 лютого, воно має бути розглянуте Кабміном.

Тепер слідкуймо за руками. Як вже було сказано, хто контролює РДА, той ї контролює його громади. А також землю цих громад (знову підкреслимо: цей момент дуже важливий). А тепер згадаємо про скандал із 350 га у селі Лецьки, під час якого Дяченко завбачливо став на бік Яреми. Зважаючи не це, неважко здогадатися, як поставиться Дяченко у ролі голови райадміністрації до прагнення селян розпаювати землю, яку вподобав собі його патрон.

У той же час братам Яремам не складно контролювати і самого Дяченка – за старим прокурорським принципом «якщо у людини пір’ячко на писку – то ця людина наша». «Пір’ячко» у колишнього голови сільради дійсно є – у вигляді бізнесу його дружини Оксани Дяченко, яка є власницею кафе-бару «Країна», що розташований у Циблях. Оксана Василівна Дяченко зареєстрована з 25 червня 2010 року як ФОП з кодом «56.10 Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», однак жодних згадок про цю бізнес-діяльність у деклараціях Сергія Дяченка чомусь не відображено. (До речі, за даними Clarity Project особа з таким же ПІБ значиться як керівник Циблівської сільської парторганізації ВО «Батьківщина» - що додає зв’язкам її чоловіка з гаданою спробою махінацій на виборах додаткового забарвлення).

Що цікаво, сам Дяченко аж до 2017 року теж числився як ФОП (з тим же кодом 56.10) – незважаючи на те, що за законом не мав права вести підприємницьку діяльність, оскільки у 2015 році був обраний головою Циблівської сільради.

Отже, у брата колишнього прокурора є достатньо важелів, щоб добре контролювати свого протеже, - а також достатньо інструментів, щоб просунути його на потрібну посаду. Ще один шматочок пазлу: заступника губернатора Дмитра Назаренка, «рекордсмена», який за час своєї кар’єри встиг пережити бозна-скільки змін влади, також називають людиною Олександра Яреми – тож, відповідно, не дивно, що саме Назаренко пролобіював подання кандидатури Дяченка на посаду голови Переяслав-Хмельницької РДА. Чи знав губернатор Чернишов, що підтримуючи це подання він фактично грає на руку старій земельній мафії – це окреме питання, однак існує достатньо великий шанс, що ця оборудка завершиться для її ініціаторів. Якщо, звісно, у Кабміні вчасно не згадають, що Київщина – це традиційно один із ключових електоральних регіонів, і той, хто виграє у столичному регіоні, зазвичай виграє і по всій країні. Однак перемога на виборах не в останню чергу залежить від того, хто контролює громади, і отут до ставленика Яреми у нової влади можуть виникнути великі питання.

Посередині - Сергій Дяченко, праворуч від нього – нинішній в.о. голови Переяслав-Хмельницької РДА Андрій Коркач, призначений у 2018 році за сприяння Яреми на посаду першого заступника голови цієї ж РДА.

Згідно з даними, які оприлюднив народний депутат Олександр Дубінський, у 2019 році Коркач негласно очолював виборчий штаб Петра Порошенка на Київщині і, перебуваючи на державній службі, отримував додатково в конверті по 1000 доларів США. Сьогодні, після призначення на посаду Сергія Дяченка, Андрій Коркач намагається залишитися на посаді першого заступника голови Переяслав-Хмельницької РДА, оскільки з Дяченком та Олександром Яремою він товаришує досить давно.

ЯРЕМА ЗАПУСТИВ САМОЗНИЩЕННЯ «СОЛІДАРНОСТІ»