21:58 / 28.06.2019 Общество

209 округ: гроші, бруд та технічні кандидати

Дещо про Ніжин або дурням закон не писаний…

Класик української літератури Миколи Гоголь ще у 19 столітті дав яскраве визначення процесам, котрі відбувалися того часу в Ніжин. Мабуть, цією ж фразою  письменник-містик наклав на Ніжин своє закляття, адже з тих часів і по сьогодні у місті закон виконують далеко не всі, особливо коли мова йде про вибори…

Не стали виключенням перевибори до Верховної ради.  Майже за місяць до виборів  експерти та активісти відмічають той факт, що цьогорічна кампанія відзначається великою кількістю бруду.

З достовірних джерел нам стало відомо, що до застосування подібних технологій причетний кандидат у народні депутати від партії «Батьківщина» Анатолій Гунько.

Нагадаємо, саме він є фігурантом гучної справи про знищення радіопередавальних центрів в Броварах та наближений до екс-власника банку «Михайлівський» Віктора Поліщука, котрий є родичем Дмитра Мєдвєдєва.

За словами експертів, дії Анатолія Гунька, який має досить низький рейтинг, спрямовані саме на використання брудних політичних технологій у поєднанні із значним фінансовим ресурсом.

Очевидно, що Гунько діє за принципом: чим більше витрачених грошей на вибори, тим більше голосів. Тож

Тільки концерт Ольги Полякової, котрий за попередніми підрахунками обійшовся замовниками у суму близько 60 тисяч доларів США. Також Гунько організовує ряд концертів другорядних артистів, таких як Павло Зібров. Концерти останнього у виборчий період коштують від 2 до 3 тисяч доларів США.

Також варто відмити армію інтернет-ботів, котрі 24 години на добу займаються поливанням брудом конкурентів. Послуги інтернет війська за різними підрахунками коштують від двох до трьох тисяч доларів на місяць.

На окрузі присутні і  численні технічні кандидати, які беруть участь у виборчих перегонах. За попередніми підрахунками по округу їх нараховується більше 10 чоловік . Внесок за реєстрацію одного - більше, ніж  41 тисяча гривень. А якщо порахувати й витрати на їх супроводження, то за попередніми підрахунками  сума на утримання технічних кандидатів складає 2 мільйони гривень. Серед них цілих три мають прізвище Зуб і одна Зубицька.  До технічних кандидатів також відносяться і Віктор Іллюшко, Ковтун, Івченко, Бурковський та Шадура.

В основному такі кандидати використовуються або ж для поливання брудом конкурентів у ЗМІ, або ж для заповнення членів дільничних комісій «потрібними» людьми з метою подальшого контролю над комісіями.

Крім цього, значний об’єм коштів спрямований командою Гунька на проведення банального підкупу громадян, адже усвідомлюючи своі низькі рейтинги та  можливу кримінальну відповідальність, котра має настати після виборів, всі ресурси кинуті на те, щоб здобути перемогу. 

Попри залучений значний ресурс та весь набір «брудних» прийомів, попередні дані соцопитувань свідчать про повне фіаско такої стратегії броварських парашутистів. Адже за соціологією, уже витративши суму більшу, ніж 3 мільйони гривень, Гунько має всього 3 відсотка підтримки. 

Тож у найближчі три тижні броварська команда, прикрашена ніжинськими кримінальними авторитетами, в найближчий час продовжить смітити грошима, порушувати закон та влаштовувати брудні провокації. Адже їм втрачати нічого, але гроші не врятують.