16:35 / 17.05.2019 Общество

РЕЗОЛЮЦІЯ громадських обговорень від 17 травня 2019 року

7 травня 2019 року в Київській обласній раді відбулися громадські обговорення бюджету розвитку Київщини на 2019 рік та перспективного плану об’єднання територіальних громад Київської області, ініційовані головою Київської обласної ради Ганною Стариковою.

На них зібралися небайдужі до долі Київщини сільські, селищні голови, мери міст, депутати різних рівнів, громадські активісти, жителі Київщини, які висловили занепокоєння щодо нерівномірності розподілу бюджету в районах та містах Київської області. 

Крім того, спільно з громадою обговорили перспективний план розвитку територій Київської області.

За результатами громадського обговорення було прийнято резолюцію.

РЕЗОЛЮЦІЯ
громадських обговорень бюджету розвитку Київщини на 2019 рік та перспективного плану об’єднання територіальних громад Київської області:

Чотири роки бюджет Київщини розподілявся без урахування потреб окремих територій та базуючись виключно на волі окремих функціонерів. Зокрема він формувався на розсуд ставлеників команди президента, які керувалися виключно власними інтересами. В результаті таких дій у деяких округах на Київщині назріває екологічна катастрофа, немає доріг, а  про нові садочки та школи навіть не йде мови.

На сьогодні проект розподілу обласного бюджету розвитку, запропонований командою Порошенка, є нічим іншим, як політичною корупцією. У ньому немає ніякої логіки та навіть частково не враховані потреби територій. Усі кошти знову заводяться на окремі політичні округи, які будуть плацдармом для майбутніх виборів до Парламенту.

Ще один виклик – це реформа децентралізації, яка має базуватися на принципі добровільності об’єднання. Утім, нова мапа громад є сфальсифікованою, адже реальні побажання мешканців там не враховані, а окремі села та міста затягнуто до ОТГ попри бажання громади. Є численні факти фіктивних громадських слухань. Це не що інше, як намагання окремих політиків узурпувати владу на окремих територіях та отримати на місцях доступ до бюджетного ресурсу в своїх політичних інтересах. 

З урахуванням викладеного, присутніми на громадських обговореннях пропонується:

1. З метою припинення політичної корупції та спекуляції бюджетними грошима, звернутися до керівництва Київської обласної державної адміністрації та депутатів Київської обласної ради з вимогою принципово змінити логіку розподілу бюджетних коштів.

Під час розробки та затвердження проектів бюджетів необхідно враховувати кількість податків, сплачених мешканцями на місцях, спроможність та потреби власних місцевих бюджетів.

2. Звернутися до керівництва Київської обласної державної адміністрації та депутатів Київської обласної ради з вимогою під час внесення змін до перспективного плану розвитку територій Київської області:
а) дотримуватися всіх законодавчих норм та принципів добровільності;
б) керуватися виключно ними;
в) враховувати спроможність громад щодо подальшого самостійного розвитку та успішного функціонування.

3. Збиратися раз на квартал та інформувати громадськість, депутатів усіх рівнів щодо ініціацій з бюджету та щодо реформи децентралізації на Київщині.