14:46 / 09.01.2019 Общество

Кабмін домовився з Лукашенком про ремонт траси Київ-Одеса

Уряд планує надати рекордні обсяги фінансування на будівництво та ремонт доріг в Україні білоруському державному холдингу «Белавтодор». Про це у своєму Facebook написав відомий блогер Олександр Аронець. 

За його словами, білоруський держхолдинг отримував свої найбільші українські замовлення якраз після голосування Білорусі в ООН проти резолюції по Криму та проти інших, надважливих для України, питань.

Як повідомив Олександр Аронець, Білорусь проводить активну економічну експансію в Україну, найбільша активність союзника Росії спостерігається в дорожньо-будівельній галузі.

«Кабмін збирається виділити 600 мільйонів гривень на ремонт траси Київ-Одеса. Постанова має бути підписана в середині січня. Гроші підуть одному з підрозділів білоруського державного холдингу «Белавтодор». Бацька зараз гостро потребує коштів. І Україна готова профінансувати свого улюбленого сусіда», - пише Олександр Аронець.

За словами блогера, холдинг «Белавтодор» в Україні представляють дві компанії - «Дорожньо-будівельний трест № 4 м. Брест» і «Будівельно-монтажний трест №8». Всього за минулий рік Україна подарувала їм 14 тендерів на будівництво і ремонт доріг. На загальну суму понад 1,5 млрд. грн.

«На початку серпня трест №4 отримав контракт на ремонт дороги Устилуг-Луцьк-Рівне. Майже 300 млн.грн. У тому ж місяці тресту №8  дарують тендер на ремонт траси Київ-Одеса. Майже 700 млн.грн. І у відповідь бацька відразу ж «подякував» українцям. 22 вересня Білорусь голосує проти включення до порядку денного Генасамблеї ООН пункту про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України!!! А що Україна? Ремонт траси Київ-Чоп (Ворзель-Забуччя) віддаємо тресту №4. Сто мільйонів гривень. У листопаді у Миколаївський області місцева ОГА відкидає пропозицію місцевого підрядника і надає перевагу білорусам (дорога Братське-Вознесенськ). І таких прикладів ще дуже багато!», - додає Олександр Аронець.

Він наголошує, що з самого початку російської агресії режим «бацьки» послідовно і принципово підтримує Путіна. Білорусь голосувала проти всіх резолюцій ООН по Україні, починаючи з Резолюції про територіальну цілісність України 2014 року. Лише протягом 2018 року ця країна чотири раз ставала на бік путінської Росії.

Олександр Аронець нагадав, що білоруська сторона дозволила російським спецслужбам  викрасти зі своєї території українця Павла Гриба, а спецслужби самої Білорусі затримали українського журналіста Павла Шаройка. 

«Паралельно з цим Україна продовжує роздавати бацьку замовлення, фінансувати його промисловість, створювати йому робочі місця. У бацьки є російська нафта і дешевий бітум - для нього будівництво доріг в Україні - золота жила. Путін аплодує! Українці підгодовують бацьку і тим самим економлять російські дотації! Враховуючи все, у мене питання до Володимира Гройсмана - чому ми роздаємо бюджетні кошти прямому путінському союзнику!? Чому у відповідь на ворожі дії Білорусі проти України ми не тільки не вводимо санкцій, а включаємо максимальну економічну та політичну лояльність? »,  - пише блогер.

На думку Олександра Аронця, підтримку білоруському холдингу надає радник голови «Укравтодору» Олександр Кава.

«Тобто відбувається наступне. Корупціонери і проросійські чиновники прокладають доріжку до українського бюджету путінським союзникам. По суті Кремль руками білорусів захоплює ринок будівництва доріг в Україні. Сектор економіки з будівництва доріг, який щороку активно зростає, очевидно не міг залишитися поза увагою бізнесових кіл Росії. Враховуючи антиросійські санкції, білоруський захід на український ринок не виглядає дивним. Але практично за рік, захопивши значну частину ринку України, Кремль очевидно не зупиниться», - вважає блогер.

Олександр Аронець вимагає в уряду не фінансувати союзників Росії за кошти, які він та інші  українці сплачують до Дорожнього фонду.