17:29 / 21.11.2018 Общество

Ціна прокурорської честі: хто подарував енергодарському прокурору Троцику "Лексус" та сплачує за нього комуналку?

В попередніх публікаціях видання Important вже писало про шикарне життя прокурора Енергодарської місцевої прокуратури Дмитра Троцика. Після опрацювання матеріалів, які надходять до редакції, ми вирішили поспілкуватися із енергодарськими підприємцями та колегами прокурора Троцика.

Наші журналісти дізналися, що із призначенням на посаду нового прокурора мешканці Енергодару та місцевий бізнес пов’язували великі надії. Люди вважали, що молодий та перспективний керівник прокуратури посилить боротьбу із корупцією та торгівлею наркотиків, а також зупинить постійні побори правоохоронців із підприємців. Одразу після призначення Дмитро Троцик, начебто, намагався відповідати високій посаді.

Проте, на шляху молодого прокурора з’явився відомий в Запорізькій області шахрай Дмитро Марченко. А разом з ним у Дмитра Троцика з’явився новий сучасний позашляховик "Лексус".

Кореспонденти видання знайшли підтвердження цієї інформації. Дмитра Троцика й справді неодноразово бачили за кермом "Лексуса" із державним номерним знаком АР 2543 ЕН.  Даний автомобіль раніше був зареєстрований на дружину Дмитра Марченка - Оксану Василівну Марченко. Але наприкінці 2017 року авто змінило власника і було перереєстроване на громадянина Ігнатова Анатолія Васильовича.

Нам вдалося з’ясувати, що Анатолій Ігнатов – це довірена особа прокурора Енергодаської місцевої прокуратури Дмитра Троцика. Більше того, саме Анатолій Васильович діє від імені Дмитра Олександровича, коли необхідно отримати неправомірну вигоду за закриття кримінальних проваджень або невнесення відомостей, які містять ознаки кримінального правопорушення до ЄРДР. Джерела також повідомляють, що саме Ігнатов проводить переговори та отримує гроші з організаторів наркотрафіку в Енергодарі та Кам’янсько-Дніпровському районі області.

Таким чином, зв'язок прокурора із криміналітетом очевидний. Працівники місцевої прокуратури зауважують, що незадоволені діяльністю Дмитра Троцика, але нічого не можуть з цим зробити –  їм бракує сил протидіяти злочинному угрупуванню, організованому прокурором та Марченком. Крім того, вони бояться за власну безпеку та безпеку близьких. Лише на умовах анонімності, підлеглі Дмитра Троцика підтвердили нам інформацію про те, що за орендовану прокурором в Енергодарі квартиру та комунальні послуги за неї платить саме Дмитро Марченко.

Про довірену особу прокурора Троцика Анатолія Ігнатова відомо, що він має нерухомість в елітному селищі Сонячне Запорізького району. Згідно декларацій, поданих ним в якості особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в період з лютого по вересень 2018 року він займав посаду директора комунального підприємства "Привітне", засновником якого є Широківська сільська рада.

В деклараціях міститься інформація, що на вказаній посаді Анатолій Ігнатов заробив 35 000 гривень. Це доволі значна сума, якщо врахувати, що юридично з 18 квітня 2018 року КП "Привітне" перебуває в стані припинення. Фактично ж, в 2018 році зазначене підприємство взагалі не здійснювало ніякої господарської діяльності. Яким чином Анатолій Ігнатов працевлаштувався на непрацююче підприємство, та кому він завдячує цією роботою, ми розповімо в окремій публікації.

Серед іншого, ми звернули увагу на те, що в жодній із декларацій Анатолій Ігнатов не задекларував певні відомості. Зокрема, у розділі 3 "Об'єкти нерухомості" не вказав дві квартири в Запоріжжі, площею 62 та 51 м2, а також житловий будинок площею 180 м2, вартість якого – понад 3 000 000 грн. У розділ 6 "Цінне рухоме майно – транспортні засоби" не вказаний автомобіль Lexus LX 570, 2009 р.в., вартістю понад 1 000 000 грн., автомобіль Mitsubishi Lancer, 2008 р.в., вартістю 150  000 грн. Крім того, у розділі 9 "Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї" Анатолій Ігнатов не вказав власність 10,91 % 12 000 грн. статутного капіталу ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Преобразователь-комплекс".

Зазначимо, що за декларування недостовірної інформації  передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 366-1 Кримінального кодексу України – штраф, громадські роботи або позбавлення волі на строк до 2-х років. Безумовно, співробітникам НАПК варто прискіпливо придивитися до декларацій Анатолія Ігнатова. Ми ж повернемося до трудової діяльності "правої руки" керівника Енергодарської місцевої прокуратури Дмитра Троцика.

Як стало відомо, оскільки КП "Привітне" фактично не працює, Анатолію Ігнатову нічого не завадило виконувати роботу директора іншого підприємства – ТОВ "Енергодарінновація". Це підприємство, розташоване в Енергодарі, по вулиці Промислова, 20, також пов’язують із Дмитром Троциком.

За участі ТОВ "Енергодарінновація" в системі "Prozorro" ми знайшли 14 процедур закупівель в енергетичній галузі. Підприємство, загалом, перемогло у семи тендерах на загальну суму 10 672 079 грн. Погодьтеся, сума чимала.

Найбільше замовлення на суму в 6 999 000 грн. "Енергодарінновація" під керівництвом Ігнатова отримало від філії "УМГ "Харківтрансгаз" ПАТ "Укртрансгаз", яка закупила послуги з фарбування та скління (Відновлення захисного антикорозійного покриття технологічного обладнання КС). Серед клієнтів  ТОВ "Енергодарінновація" також значаться ПАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" і, звичайно, ВП "Запорізька АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом", від яких підприємство тричі отримало замовлень на загальну суму більш ніж 1,5 млн. грн. Джерела повідомляють, що перемога "Енергодарінновації" у цих конкурсних торгах була обумовлена лобіюванням інтересів підприємства Дмитром Марченком та Дмитром Троциком.

Але оскільки в офіційному реєстрі Держпраці України дозволів на роботи з машинами та механізмами підвищеної небезпеки відсутні відомості про те, що у ТОВ "Енергодарінновації" є хоч один дозвіл, виникають певні сумніви – чи взагалі підприємство виконувало роботи за вказаними контактами? Чи кошти просто привласнили?

Раніше ми розповідали про те, як Дмитро Марченко та Дмитро Троцик за винагороду в 100 тисяч гривень дозволили посадовцям ВП "Запорізька АЕС", які привласнили бюджетні кошти, уникнути відповідальності. Враховуючи розмаїття кримінальних схем, які реалізуються в Енергодарі, не дивно, що "місто атомників" на сьогодні є найкорумпованішим у Запорізькій області. Тут – найвища по регіону смертність від наркотичної залежності, а в мережі інтернет постійно з’являються відео із "зомбі"-наркоманами з передозуванням. А тим часом місцеві правоохоронці під керівництвом прокурора Троцика не тільки не протидіють злочинам, але й самі впроваджують та контролюють кримінальні схеми – починаючи із незаконного виведення грошових коштів із Запорізької АЕС посадовцями "атомки" та закінчуючи організацією наркотрафіку в регіоні.