11:54 / 22.07.2018 Общество

"Прорив" Труби: таємниці нового голови Державного бюро розслідувань

22 листопада 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ про призначення директором Державного бюро розслідувань 43-річного Романа Трубу. З поміж 19 фінальних кандидатів конкурсна комісія обрала очільником новоствореного органу колишнього працівника прокуратур Львівської області та юриста приватної компанії «Сектор права». Комісія дозволила Роману Трубі обиратись на посаду директора. До цього екс-прокурор претендував лише на посаду заступника директора ДБР. Хто ж такий Роман Труба, який буде разом із командою розслідуватиме справи суддів, прокурорів, нардепів, Міністрів і власне Президентів, досліджували журналісти проекту «Викривач».

«Мені сьогодні перед очима, ніби це було вчора, зустріч щодо мого призначення на таку важливу посаду з Генеральним прокурором України Віктором Пшонкою, пізніше моє представлення прокурором області Віталієм Ковбасюком. Перше знайомство, потиск рук з керівниками району, від яких на згадку подарунок отримав повчальну книгу «Пустомитівщина», якою часто користуюся, готуючись до поїздок по селах району», – так Роман Труба у видання «Голос народу» згадує про призначення на посаду прокурора одного з районів у Львівській області. Саме тут нинішній керівник ДБР досліджував ось які справи:

–         пенсіонерка з Пустомит вирощувала коноплю. Спіймали, вилучили пів кіло зілля;

–         шість листів бляхи, викрадених п’яним мешканцем села Чижиків;

–         фальшива довідка про доходи, видана директором підприємства колишньому працівнику для отримання кредиту;

–         палець, який син зламав батькові;

–         викрадена алюмінієва драбина вартістю майже 500 гривень;

–         ДТП, пограбування, хабарі максимум у тисячу доларів.

Усі ці справи об’єднує одне, зловмисники отримали або символічне покарання, або відбулися переляком. Ще одна із незавершених справ прокурора Труби – рейдерське захоплення землі.  

«Земля, з якої люди годували своїх дітей, перейшла у власність для користування елітним людям Львова. Ми звертались до Романа Труби по допомогу, але він нам нічим не допоміг», – розповідає мешканець села Басівка Іван Малатовський.

Львівський правозахисник Андрій Петришин додає, що заяви про вчинення злочинів у Пустомитівській прокуратурі, коли нею керував Труба взагалі не приймались. Прокурорам було не цікаво розглядати справи пересічних мешканців.

У Пустомитівській прокуратурі з прокурором Трубою познайомився і євромайданівець Андрій Шевців. Прокурор клопотав у судді про невиїзд Шевціва за межі Львова. Він приїхав на допомогу студентам, які їхали на Майдан у Києві.

«За три години зі свідка я став підозрюваним. Ця справа шита білими ниточками щодо мене, щоб я не допомагав активістам. Але рух на дорозі перекрили працівник ДАІ, почали зупинятись автівки і вийшло таке ситуативне перекриття», – пригадує євромайданевець Шевців.

Справу проти Шевціва після Революції Гідності закрили. Відтак – це підстава, щоб Роман Труб не підпадав під люстрацію. Натомість прокурор отримав підвищення і переїхав у Київ, де спершу працював у Генпрокуратурі, а згодом у юридичній компанії «Сектор права».

Статутний капітал компанії «Сектор права» – 1000 грн. Ані сайту, ані номера телефону компанія не має. За півтора року роботи у юрфірмі Труба отримав зарплатню 19 100 грн. Ані сам Роман Труба, ані його дружина, яка минулого року була у декретній відпустці, досі так і прокоментували на які кошти жили увесь рік.

Найбагатшою у родині виявилась 60-річна мати Романа Труби. Вона володіє двома будинками у селі Рудне, що під Львовом. Один з них має площу 300 квадратів і зареєстрований лише у 2017 році.

Але мати новопризначеного директора ДБР не мешкає у цьому будинку, а проживає у Львові.

«Вона тут кожен день живе, звідси і на роботу ходить в школу, де працює кухарем. Чоловік її колись на залізничній станції працював. А син часто сюди навідується на дорогих авто», – розповідає сусідка Ольги Труби.

Також Ольга Труба у 2011 році зареєструвала торговий знак «У лисого Мацька». Під цим торговим знаком діє кафе у центрі Львова.

Розкішне життя у соцмережах показує і донька від першого шлюбу Романа Труби – Марта. Дівчина позує на фоні Вестмінстерського палацу у Лондоні, відпочиває взимку в елітному курорті Буковель, релаксує на пляжах екзотичних країн, катається на дорогих авто, демонструє недешеві годинники та парфуми. І це в цей час, коли її батько заробляє 1600 гривень на місяць, а мати працює державним реєстратором у «Західному експертно-технічному центрі держпраці».

«У пана Романа є бізнес в родини, ресторани зокрема. Можливо, він отримує доходи від цього бізнесу, бо жити на 19 тисяч гривень в рік з родиною не можливо», – наголошує експерт Володимир Петраківський.

Сумнівні доходи родини – це уже є сигнали для перевірок НАЗК, НАБУ, САП і власне ДБР.

Журналісти проекту «Викривач» впродовж майже двох тижнів намагались домовитись з Романом Трубою про інтерв’ю. Очільник ДБР навіть дав згоду, але станом на час виходу програми інтерв’ю так і не відбулося.