20:57 / 03.07.2018 Общество

"Голос єдиної помісної" виявився гомосексуалістом, циніком та аферистом на повідку СБУ

СБУ цілеспрямовано збирала компромат на священнослужителів для їх подальшої вербування

Як повідомляє Narodna-pravda.ua, Служба Безпеки України цілеспрямовано збирала компромат на священнослужителів для їх подальшої вербування. Про це свідчать матеріали СБУ, опубліковані хакерської угрупованням "КіберБеркут". На сайті організації були викладені аудіозаписи телефонних переговорів митрополита УПЦ МП Олександра Драбинка і відскановане досьє на нього, в якому він фігурує під кодовим ім’ям "Персей".

Хакери стверджують, що отримали доступ і до інших матеріалів СБУ, а також, що зібраний на священнослужителів компромат був затребуваний заступником глави СБУ генерал-майором Віктором Кононенко напередодні візиту Арсена Авакова в США в квітні цього року.

Документ СБУ і матеріали прослушки говорять про те, що спецслужбам були відомі факти, які підтверджують чутки про нетрадиційну сексуальну орієнтацію митрополита Олександра. Це дозволило співробітникам спецслужби завербувати священнослужителя, щоб отримувати інформацію про ситуацію в УПЦ МП і впливати на церковну політику.

У відкритий доступ також потрапило вельми цікавий лист з німецької клініки, в якій лікувався покійний предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир Сабодан. Згідно з цим документом, підозри на онкологічне захворювання Володимира Сабодана існували ще в 2011 році, що суперечить версії Драбинко про змову режиму Януковича і українських лікарів з фізичного усунення предстоятеля. Більш того, саме Драбинко як довірена особа, що супроводжував тоді свого керівника в Німеччині і знало про необхідність регулярних додаткових обстежень, не виконав лікарських рекомендацій і дозволив раку прогресувати, поки не стало надто пізно. Крім того, в опублікованих хакерами телефонних розмовах з архімандритом РПЦ Філіпом Жигуліним Олександр Драбинко розповідав про те, як пропонував своєму керівникові не приймати призначені ліки і не їхати на лікування до французького онколога Давиду Хаят.

Як відомо, раніше митрополит Олександр був противником відділення української церкви від Московського Патріархату, але з деякого часу очолив так зване автокефалістськими крило УПЦ МП. Тяжко хворий Блаженніший митрополит Володимир став прикриттям для діяльності "Персея" зі створення незалежної від зарубіжних релігійних центрів української церкви, яка контролювалася б тільки СБУ. Тому Драбинко до останнього намагався зберегти видимість дієздатності предстоятеля УПЦ МП, навіть ціною його життя.

Опубліковані докази втручання спецслужб у церковні справи пояснюють, чому саме такий порочне людина як Олександр Драбинко – гомосексуаліст, цинік і аферист, який довів свого предстоятеля до смерті, – став "голосом Єдиної помісної церкви в Україні". Не варто чекати, що серед ієрархів, які виступають за автокефалію, тобто хтось з бездоганною репутацією. Інакше спецслужби просто не змогли б залучити їх до цього проекту.

Це також означає, що навіть серед канонічних архієреїв, що підписали звернення до Вселенського Патріарха, немає тих, кого на Фанарі могли б без шкоди для себе прийняти як рівних і поставити на чолі української церкви. Усвідомлення цього патріархом Варфоломієм ставить жирний хрест на передвиборному проекті Петра Порошенка. У той же час цей хрест стане знаменням торжества православ’я в багатостраждальній, але зберігається Богом Україні.

Однак той факт, що силовики доповідали американцям про свої можливості щодо тиску на священнослужителів в світлі створення нової української церкви, говорить про те, хто насправді зацікавлений в консервації поділу між віруючими в нашій країні. А значить, незалежно від подальшої долі нинішнього президента, спроби підпорядкувати українське православ’я політиці продовжаться.

Так, під час квітневого візиту міністра внутрішніх справ Авакова в США, держсекретар Рекс Тіллерсон визнав нездатність Порошенко відновити територіальну цілісність країни. Заяви про наявність у влади важелів впливу на релігійну ситуацію і швидке одержання автокефалії – єдине, чим можна було обнадіяти заокеанських партнерів і вимолити у них ще один шанс довести, що чинний режим не абсолютно даремний. Але зовсім без американського участі церковний проект Банкової не реалізували, адже потрібно ще схилити на свою сторону Вселенського Патріарха і як мінімум більшість предстоятелів інших Помісних церков. Таким чином, компромат на українських священнослужителів потрібен Вашингтону для створення "Єдиної помісної церкви" і розвалу православної єдності, але благополучної політичної кар’єри нашому "гаранту" ці матеріали СБУ аж ніяк не гарантують.

Залишається сподіватися, що той, кого в Вашингтоні призначать на заміну Порошенко, засвоїть урок і хоча б на якийсь час залишить церкву в спокої.