09:44 / 23.04.2018 Общество

Консерва ФСБ чи фінансовий «геній»?

Нардеп від БПП Павло Різаненко живе в елітних апартаментах, де раніше, за Януковича, базувалась “тіньова прокуратура” Артема Пшонки. Різаненко, якого під час проживання в Росії звали «Зеза», користується люксовим Porsche Cayenne. Все це та багато інших благ записані тепер не на обранця від БПП.

Клуб улюбленців долі в Україні «Верховна Рада» є місцем, куди потрапити пересічному громадянинові практично нереально. Тут працюють успішні, а головне багаті, дуже багаті діячі. Саме вони визначають, як житиме до цього часу найбідніша країна Європи і за якими законами існуватимуть її громадяни. Щоправда, і самі законописці мають жити за цими правилами, але досвідчені знають: із будь-якої незручної ситуації можна знайти вихід. Ховати свої справжні статки депутатів змушує те, що досить непросто пояснити тим самим пересічним громадянам, які їх до того ж клубу під назвою «Верховна Рада» і делегували, звідки ж взялися ці гроші.

Самі ж українці вже давно звикли до того, що періодично їхні обранці потрапляють на законодавчий гачок. Останніми роками українці так званим сенсаційним викриттям не дивуються.

Мешканці Броварів про подвійне життя українського політикуму кажуть просто. Близько місяця тому в одній із місцевих газет з‘явилася цікава інформація. Вона стосується народного депутата від 97-го округу Павла Різаненка, який балотувався і від цього міста. Так ось, у газетній інформації мова про те, що депутат не такий вже і чесний. Цитуємо: “Павлу Олександровичу доводиться утримувати дружину та двох діточок на якихось там 103 тис. грн. в місяць”.

Важкувато, мабуть. При середньому рівні заробітної плати в Україні в 5 тис. грн. родина Різаненків декларує на витрати понад 20-ть таких середніх зарплат щомісяця. Пану Павлу так і до перевиконання своєї передвиборчої програми про «покращення» недалеко. Адже Різаненко на власному прикладі демонструє всім ледачим, як «кожен працюючий, не економлячи на харчах та одязі, на місячну зарплату зможе купити холодильник або пральну машину; пересічна сім’я протягом 3 років матиме змогу придбати автомобіль, протягом 10 – житло у місцевості проживання». А всім іншим, мабуть, треба краще працювати та не скиглити. І досить шукати відповідь, чому у «слуги народу» виходить жити «по-новому», а у самого народу – ні.

Далі ж у матеріалі описують цікаві подробиці із життя народного обранця: про гроші, квартири, автівки та Росію. Окрема увага приділяється такому собі офшорному скандалу за участю Різаненка.

Вітчим нардепу громадянин Артюх Г.П., з яким Павла Олександровича пов’язують не лише родинні та земельні стосунки, а й фінансові та офшорні схеми. Адже Артюх є засновником та реальним власником (бенефіціаром) ТОВ «ЛУКА ДЕВЕЛОПМЕНТ». Його вклад у статутний фонд цього товариства складає не багато не мало 13 млн. грн., що за курсом на дату внесення становив майже 2 млн. доларів США.

Але найцікавіше далі. Серед інших кінцевих власників цієї компанії фігурують громадянин Белізу Бредлі Метью та громадянка Республіки Сейшели Джина Кіліндо. Ці прізвища добре відомі фахівцям з реєстрації офшорних компаній за кордоном. Свого часу, тікаючи з України, саме на такого собі Бредлі Метью зареєстрував всі свої медіа-активи «младоолігарх» Сергій Курченко.

Спробуємо розібратися і ми. По-перше, декларації. У 2015 році (під час війни!), від продажу нерухомості у Росії Павло Різаненко отримав близько шестисот тисяч доларів. На українські гривні це становить близько п’ятнадцяти мільйонів. На жаль сама форма декларації не передбачає визначення, яке саме нерухоме майно є джерелом отримання таких статків.

Цитата: “Дозволимо собі невеличке припущення. Чи не доходи від продажу своїх кримських квартир вказав Павло Олександрович в декларації за 2015 рік? Нагадаємо, що, за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Різаненко мав три шикарні квартири на узбережжі в елітному районі біля Ялти разом з російськими олігархами. Справді дивно. Якщо задекларований дохід стосується саме цих квартир, то доходи, отримані із окупованого Криму, він вважає доходами із Російської Федерації?

Якщо ж доходи стосуються іншої російської нерухомості нардепа, виникає питання – звідки в нього з’явилися ці об’єкти? Адже в декларації Павла Різаненка за 2014 рік ніяких «квадратних метрів» у Росії немає. До речі, свого часу, щоб реалізувати себе як професіонала, Різаненкові довелося покинути Україну.

Із 99-го по 2005 він змінив три російські компанії«Ренессанс Капитал», «Тройка Диалог» и ОАО "Корпорация «ВСМПО-АВИСМА», і на диво кожна з них, за твердженнями експертів, має пряме відношення до ФСБ Росії. 

А вже після повернення з фсбешних контор Різаненко був обраний депутатом Броварської міської ради. Висувався під крилом партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». До парламенту Різаненко йшов вже з іншим лідером – у 2012 році став народним депутатом від партії УДАР. З російськими грошима далеко піде!

Сьогодні Павло Різаненко називає себе безпартійним, щоправда насправді, входить до парламентської фракції Петра Порошенка.

У самій біографії народного обранця вказано, що проживає він разом із родиною у Броварах. До речі, якщо вірити декларації, у Павла Різаненка є всього дві квартири. Одна площею 57 кв метрів, інша – понад 200. Також нардеп має у власності невеличкий гараж та три елітні автівки. Щоправда, у даних реєстру на нерухоме майно житлових площ, квартири понад 200 квадратних метрів у Павла Різаненко немає. Є все ті ж, ялтинські квартири. А от мама народного обранця Любов Різаненко, якщо вірити документам, жінка заможна. На її рахунку – більше 11 нерухомих об’єктів. Це і квартири і приватні будинки.

За адресою м. Київ, вул. Олеся Гончара, 35 знаходиться елітна новобудова. У цьому будинку ціна за один квадратний метр сягає від трьох тисяч доларів. І, як виявилося, саме тут у 2014 році мама народного обранця  отримала тут квартиру. Цю будівлю по вул. Олеся Гончара, 35 у Києві свого часу називали тіньовою прокуратурою. Тут син екс-генпрокурора Пшонки Артем приймав так звану данину від прокурорів з усіх областей України. Сьогодні тут живуть багаті та впливові. Одні з апартаментів й належать матері Павла Різаненка.

Щодня із центрального двору звідси виїжджають десятки люксових автівок. Серед них є і Porsche Cayenne, зареєстрований  на маму Павла Різаненка. Одного дня керує ним його дружина Ольга Петренко. Наступного дня за кермом журналісти помічають і самого народного депутата. І так щоранку. У той же час, як зазначено на офіційному сайті Павла Різаненка, проживає він у місті Бровари, а не у центрі Києва в елітній новобудові.

А заробітної плати нардепа на утримання трьох автівок преміум класу, ще й оплату комуналки в квартирі площею 200 квадратних метри явно може не вистачити. Тут, напевно, без допомоги родичів не обійтись.

Повертаємося до так званого офшорного скандалу народного обранця. Кінцевим бенефеціаром підприємства є три особи. Двоє іноземців, які допомагали створювати офшорні компанії членам Панамського списку, та чоловік мами Павла Різаненка Григорій Артюх.  

Він, так само як і матір народного обранця, – людина заможна. У його статку більше 10 об’єктів нерухомого майна. Цікавим моментом є те, що і матір і її чоловік так би мовити переписували на себе десятки нерухомих об’єктів вже після 2012 року. Тобто, коли Павло Різаненко вже  був народним депутатом.

Щодо підприємства, яке ведуть родичі нардепа, то згідно з документами чоловік матері Павла Різаненка вклав у статутний капітал товариства 13 млн. грн., що за курсом на дату внесення становило майже 2 мільйони доларів США.

Сам нардеп свою участь у діяльності цієї компанії спростовує. Окрім того, за пару днів після запису цього інтерв’ю прямо під час засідання Верховної Ради Павло Різаненко сам ініціює дозапис коментаря у кулуарах. І, навіть якщо компанія родича народного депутата провладної фракції із стартовим капіталом майже у 2 мільйони доларів не має відношення до самого народного обранця, політолог Сергій Биков звертає увагу на іншу тенденцію. Про відкритість політики говорять і українці. Так,наприклад, респонденти у Броварах відзначали, що було б добре, якби народні обранці таки утримувалися від спокус мати величезні статки. Звісно, отримання чималих статків, набутих разом із мандатом, може і не варто порівнювати. Як то кажуть у народі: успіху досягає той, хто працює. Лишається лише спитати в нардепа, чи не на ФСБ працює цей молодий недокурченко?

Нещодавно на безпековому форумі секретар РНБО Олександр Турчинов багато говорив про російську загрозу. То чи не настав час СБУ перевірити Павла Різаненка на причетність до ФСБ та наявність у російського паспорта? Адже цей пан під час декларує прибуток від діяльності ТОВ «Трубосталь», що працює в окупованому росіянами Криму. А «контора», як відомо, підкормлює лише лояльних або «законсервованих»…