09:49 / 08.09.2017 Общество

Нужно поддерживать в Украине высокий уровень грамотности, - Игорь Шаров

Сегодня во всем мире отмечают Международный день грамотности (укр.).

Щорічно 8 вересня в ході офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в царині грамотності: Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності та Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook державний діяч, історик Ігор Шаров.

"Україна за всю свою історію мала багато високоінтелектуальних і освічених учених, державних діячів, людей зі сфери мистецтва...

Першим в Україні (й у всій Східній Європі) навчальним закладом університетського типу була Острозька греко-слов’янська школа-колегіум, заснована близько 1576-го року.

Певний час ректором школи був небіж константинопольського патріарха Мелетія Пігаса, вихованець Падуанського університету, доктор наук Кирило Лукаріс.

Іван Федоров у Острозі 1581 року налагодив друкарню й видав славнозвісну «Острозьку Біблію» давньоукраїнською мовою. Це була на той час найбільша й найкраще видана книга – неперевершений шедевр друкарського й графічного мистецтва. Це видання було відоме не лише в Україні, а й в Московії та Європі. 1620 року «Острозька Біблія» була зареєстрована в каталозі бібліотеки Оксфорда, її мали шведський король Густав ІІ Адольф (примірник книги зберігається в Королівській бібліотеці Копенгагена), кардинал Ф. Барберіні.

Грамотність – результат передачі знань, накопичених протягом усієї історії людства. Слід постійно докладати зусиль, щоб підтримувати в Україні високий рівень грамотності", – зазначає Ігор Шаров.

Він також нагадує, що про видатних українців, які причетні до наукового прогресу, можна більше дізнатися з його книжки «Вчені України: 100 видатних імен» (Київ, "АртЕк", 2004).