12:30 / 04.09.2017 Общество

Люди народжуються і залишаються вільними і рівними

Політик та історик Ігор Шаров завершує роботу над книгою, в якій, зокрема, висвітлюється питання щодо впливу конституцій на життя розвинених країн.

Перша французька конституція була ухвалена під час Французької революції 3 вересня 1791 року, пише Ігор Шаров на своїй сторінці в Facebook.

Установчі збори 3 вересня 1791 року затвердили першу в історії Франції Конституцію.

Преамбулою (вступом) до конституції стала «Декларація прав людини і громадянина», Декларація мала великий загальносвітовий вплив на утвердження ліберальної демократії.

Декларація включає загальні колективні та індивідуальні права всіх громадян Франції, вона досі носить фундаментальний характер для французького конституційного права.

Згідно із Конституцією, люди народжуються і залишаються вільними і рівними у правах; суспільні відмінності можуть ґрунтуватися лише на основі загальної користі…

Суспільство має право вимагати від кожного представника влади звітування про його управлінську діяльність.

Усяке суспільство, в якому не забезпечуються гарантії прав або не проведено розподілу влад, не має конституції взагалі.

Оскільки власність є священним і непорушним правом, ніхто не може бути позбавлений її інакше, ніж у разі законно встановленої суспільної необхідності і за умови справедливого і попереднього відшкодування.

Ці та іншні права включають право брати участь у представницькій владі, рівність перед законом, волю від несправедливого ув'язнення, свободу слова і релігії, податок у залежності від можливості його заплатити (прогресивне оподаткування), безпеку власності, пише Ігор Шаров. Декларація встановлює загальні права всіх без винятку громадян Франції.