12:30 / 19.12.2016 Общество

Дев'ять маловідомих фактів про Чудотворця

Щороку 19 грудня християни святкують День Миколая, святого, який упродовж життя був відомим своєю безмежною любов’ю до ближнього. І навіть смерть не зупинила його від благих діянь. Проте й досі залишається відкритим питання, хто ж цей таємничий Святий Миколай.

Про маловідомі факти з життя святого, що обросло великою кількістю легенд, повідомляє 5 канал.

Ходять легенди, що коли Миколая вперше віднесли до купелі, він устав на ноги й сам стояв.

Після смерті батьків він успадкував родинний маєток, проте вирішив віддати його бідним.

За легендою, молодий Миколай ходив по місту і таємно залишав людям гроші, теплі речі, ліки та інше, але робив це вночі, щоб ніхто не бачив.

Після смерті єпископа Івана християнство почало шукати нову людину на це звання. Передчуваючи це, Миколаю наснився дивний сон-видіння: Христос передав йому святе Євангеліє, а Божа Мати – єпископський омофор. Прокинувшись, він вирішив піти до церкви, щоб зрозуміти дивину сну.

У церковних рукописах згадуються випадки, коли тяжко хворі люди після прикладання до мощів видужували буквально того ж дня. Цілюще миро досі випливає з мощей у катедральному храмі італійського міста Бар.

У народі набула популярності історія про порятунок від ганьби й блуду трьох сестер, батько яких не мав коштів на посаг і весілля, тому відправив їх займатися продажництвом. Довідавшись про це, Микола декілька ночей поспіль підкидав у вікно сім'ї коштовності. Саме завдяки цій легенді засновано традицію анонімних подарунків, особливо бідним та дітям.

Оскільки Святий Миколай вважається покровителем моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою. Дуже часто, коли наближається гроза та починається шторм у морі, моряки кличуть його на допомогу.

У країнах Західної Європи вважається, що вірним супутником Чудотворця є віслюк, який має сіро-сріблисту шерсть. В Україні ж існує легенда, що Миколая супроводжують ангели і чортики, які вказують святому де слухняні діти, а де бешкетники.

Вважається, що якщо у цей день загадати найзаповітніше бажання, звернувшись до Святого, то воно обов'язково здійсниться. Саме тому діти щороку пишуть бажання Миколі у своїх листах.