20:11 / 22.11.2016 Общество

Ставнійчук: правоохоронці не поспішають із наданням доказів для Міжнародного кримінального суду

Експерт венеційської комісії, Голова правління ГО "За демократію через право" Марина Ставнійчук вважає позитивним зміст звіту Прокурора Міжнародного кримінального суду по справі "Ситуація в Україні", але зауважує, що влада в Україні перебільшує його значення та використовує  певною мірою маніпулятивно.

Сьогодні під час круглого столу в інституті Горшеніна та в онлайн-ефірі на сайті “Обозреватель”, Ставнійчук підкреслила, що насправді зарано казати про чергову перемогу, як це подають офіційні особи. Мова іде поки що лише про звіт прокурора, який кваліфікував ситуацію щодо Криму як таку, що дорівнює міжнародному збройному конфлікту. Далі – підкреслює Ставнійчук – настає етап оцінки судом доказів, і, відповідно, можливості допущення розгляду справи у Міжнародному кримінальному суді. Тому на цьому етапі правоохоронні органи України  повинні активніше напрацьовувати доказову базу, яка дійсно переконає суд.

Але саме в цій площині Україна, на подив не поспішає. Під час прямого включення онлайн-ефіру на "Обозреватель" з’ясувалось, що Генпрокурор Юрій Луценко прибув до Гааги, не маючи з собою жодних документів з доказами, забраними ГПУ щодо злочинів проти учасників Майдану або під час анексії Криму та окупації Донбасу. Генпрокурор виступив з доповіддю, а на запитання щодо доказів відповів, що українська сторона надасть їх ближче до кінця поточного року.

Ставнійчук пояснює, що Міжнародний кримінальний суд приймає докази не тільки від державний органів, а й від громадських організацій та об’єднань, і, на подив, вони значно активніші у збирання доказової бази, ніж українські правоохоронці.

"Україні важливо зараз якісно зібрати і подати докази щодо злочинів військових Російської Федерації, бо  Міжнародний суд буде розглядати весь масив доказів. Йдеться про оцінку дій двох сторін! В той же час в суду є близько 60 звернень від РФ, зокрема, російського "Червоного хреста", вони надають свої докази начебто про військові злочини з боку України! Тому наша правоохоронна система має діяти, адже суд залишив вікно для надання нової доказової бази", – підкреслює політик.

Марина Ставнійчук виступає за повну ратифікацію Україною Римського статуту і вважає помилкою влади відкладення цього процесу на три роки при внесені парламентом змін до Конституції літку цього року. Через незрозуміле затягування ратифікації Україна вірогідно стикнеться з певними процесуальними обмеженнями, наприклад у випадках видачі певних осіб, підозрюваних у військових злочинах. Ця можливість для України є, на думку Ставнійчук, суттєво обмеженою: "Наше кримінальне законодавство не приведене у відповідність із Римським статутом, отже, великої перемоги в цьому питанні поки що не маємо… Для України доцільним є без усякої політики, суто з юридичної точки зору, при  внесенні змін до Конституції, викласти положення ст. 124 таким чином, аби вона одразу відкривала можливість приєднатись до Римського статуту. Зараз ця стаття викладена таким чином, що не надає можливості для повноцінного приєднання".