14:58 / 22.11.2016 Общество

«Наставництво – це прогресивний і дієвий механізм зміни сприйняття проблем сирітства та всиновлення» - Марина Порошенко

22 листопада Дружина Президента України, Голова Благодійного Фонду Порошенка пані Марина Порошенко взяла участь у роботі саміту «Будь зі мною», який присвячений темі наставництва для дітей у закладах інституційного догляду. Серед учасників заходу були присутні Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, представники Міністерства соціальної політики, фахівці служб у справах дітей, спеціалісти центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники волонтерських, громадських та благодійних організацій, а також практикуючі та потенційні наставники.

Звертаючись до присутніх, Дружина Глави держави наголосила, що тема наставництва, сприйняття і розуміння «не таких, як ти сам» для неї дуже близька й актуальна, адже серед пріоритетних напрямків діяльності - питання соціалізації дітей з особливими потребами та впровадження інклюзивного освітнього середовища в Україні: «Інклюзія – це не просто локальний освітній процес, це масштабне включення всіх громадян в активне суспільне життя. Сьогодні в Україні функціонує майже 770 закладів інтернатного типу, в яких перебуває більше 100 тисяч дітей: кожна 30-та дитина шкільного віку навчається в інтернаті, а кожен 3-ій вихованець інтернату – це дитина з інвалідністю».

На думку пані Марини, наставництво – це прогресивний і дієвий механізм зміни нашого пострадянського сприйняття проблем сирітства та всиновлення: «На жаль, більшість дітей, які зростають в закладах інституційного догляду, в силу різних причин і обставин мають низькі шанси бути всиновленими, тому змінити їх життя на краще можна за допомогою наставництва».

Пані Порошенко привітала учасників саміту з тим, що в жовтні 2016 року парламент прийняв президентський законопроект «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо наставництва. Закон запроваджує інститут наставництва для роботи з дітьми, які виховуються в інтернатних закладах, з метою їх підтримки та підготовки до самостійного життя. Відтепер кожен, хто має бажання та можливість, може стати для дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, помічником і другом.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба наголосив на важливості розвитку партнерства держави й громадськості в питанні допомоги дітям, які живуть у закладах інституційного догляду.

У ході саміту пройшли три панельні дискусії: «Наставництво: навіщо це дитині та суспільству?», «Дружба важливіша за цукерки» та «Наставництво в масштабах України». Під час обговорення учасники розширили свій кругозір у питанні наставництва, побачили, як організований процес та з’ясували, наскільки цей метод важливий для повноцінного розвитку особистості, яка опинилася в інтернатному закладі чи дитячому будинку.