14:01 / 16.11.2016 Общество

Як не втрапити в халепу, купуючи житло в новобудові

Придбання власного житла – мрія чи не кожного українця. Однак все частіше у ЗМІ лунають застереження щодо купівлі квартир у новобудовах, бо ці багатоквартирні будинки часто-густо не мають дозвільної документації на землю, не підключені до інженерних мереж та, відповідно, не можуть бути введеними в експлуатацію. Нерідко такі будови стають об’єктами гучних скандалів та розслідувань.

З початком опалювального сезону в Києві Київська міська державна адміністрація оприлюднила перелік житлових будинків та недобудов, які неможливо підключити до тепломереж. У повідомленні заступника голови КМДА Петра Пантелеєва підкреслювалося, що наразі таких проблемних об’єктів у столиці налічується майже 40.

Варто зазначити, що дозвільні документи, будівництво, прокладення інженерних мереж та їхнє підключення до міських комунікацій повинен забезпечити саме забудовник об’єкта, який отримав від інвесторів кошти від продажу житлових квадратних метрів. Тому покупцям квартир у новобудовах слід бути дуже уважними, вибираючи собі майбутнє житло: перевірте законність забудови на сайті http://monitor.mkk.kga.gov.ua/ та чи не входить вона до переліку проблемних будов, який склала КМДА у жовтні 2016 року.

Наша редакція провела власну перевірку новобудов окремих районів столиці. Зокрема в Шевченківському р-н міста з впевненістю можемо рекомендувати ЖК Зелений острів (зручне розташування, законне будівництво, практичні планування), ЖК Шевченківський Квартал (сусідство з парками, розумна ціна, законність та можливість внесення змін до планування квартири на етапі будівництва) та ЖК Сирецький Бояр (законність, сусідство з парками, близькість до станції метро Сирець ). В Деснянському р-ні ми виділили ЖК Перспектива (екологічне чисте місце, недалеко від ріки, розвинута інфраструктура, оптимальне відношення ціна-якість), ЖК Милославичі (екологічна чиста зона), ЖК Паркові Озера (власна інфраструктура, навколо парк и ставки, недалеко від станцій метро Дарниця і Лівобережна).

В наступному огляді розглянемо такі райони: Дніпровській, Печерській та Голосіївський.