13:10 / 20.10.2016 Общество

«Я підтримую відставку Гонтаревої», - Оксана Продан

Заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенко» Оксана Продан підтримає звернення до президента з пропозицією звільнити голову Національного банку України Валерію Гонтареву. Про це народний депутат заявила сьогодні у кулуарах парламенту, передає УНН.

«Коли ми говоримо про кількість закритих банків, ми забуваємо говорити про кількість підприємців, які мали в цих банках рахунки і в яких немає жодних шансів отримати можливість використання тих коштів, які ними були зароблені. Я буду підтримувати зміну позиції, яка сьогодні є в НБУ», - пояснила Оксана Продан.

Нагадаємо, цього тижня фінансовий комітет Верховної Ради ухвалив рішення звернутися до президента з проханням внести у парламент подання про звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої, оскільки вирішення кадрового питання стосовно керівника Нацбанку перебуває в компетенції глави держави.

«У результаті жвавого обговорення цю пропозицію підтримали більшість колег із різних фракцій. Підстава - пункт 6 частини 8 статті 18 Закону України «Про Національний банк України» («втрата бездоганної ділової репутації»)», - заявив голова комітету Сергій Рибалка.

За його словами, «та кількість претензій, що накопичилася у професійному середовищі та в усьому суспільстві до діяльності Національного банку, не залишає іншого виходу, як звільнення керівника НБУ».

Раніше фракція «Батьківщина» звинуватила Валерію Гонтареву у співпраці з бізнесменами «Сім’ї» екс-президента Януковича та участі у «відмиванні» коштів. За словами народного депутата Сергія Тарути, інформацію щодо співпрацю Гонтаревої з чиновниками Януковича ретельно вивчають у Міжнародному валютному фонді.