15:24 / 02.12.2015 Общество

Генпрокуратура відновила розслідування щодо кандидата у віце-президенти НАМН В.Лазоришинця

Напередодні виборів очільника Національної академії медичних наук України – активізувалися антикорупційні розслідування щодо її вищих посадовців. Про це повідомив експерт громадської ініціативи «Ні корупції в медицині» Мирон Микичак, посилаючись на власні джерела в Генеральній прокуратурі.

Зокрема, відновлено справу щодо Василя Лазоришинця. Він підозрюється в отриманні, під час виконання обов’язків міністра охорони здоров’я, неправомірної вигоди за відновлення на посаді головного лікаря «лікарні Нафтогазу» Вільямса Амаляна (Клінічної лікарні нафтопереробної промисловості України).

«Тоді на співпрацю з слідством пішов бізнесмен Тігран Амалян, батько якого був до цього звільнений з лікарні міністром Раїсою Богатирьовою. Момент передачі «подарунка» у вигляді колекційної мисливської рушниці вартістю більше ніж 100 тис. доларів США був зафіксований прихованою відеозйомкою та переданий слідству», -  каже Микичак . Однак, як повідомив активіст, після обшуку в січні 2015 і слідчих дій справу «спустили на гальма».

Нагадаємо, за зверненням Центру протидії корупції органи прокуратури оголосили підозру президенту Національної академії медичних наук Андрію Сердюку та через суд зобов’язали його приходити до слідчого за першим викликом.

Про наявність фактів щодо розтрати бюджетних коштів повідомив прокурор прокуратури Шевченківського району Віталій Тесленко. Загалом стосовно Сердюка відкрито 9 кримінальних справ, в яких також фігурує і керівник лікувально-організаційного управління НАМН Лазоришинець. Однак з листопада 2015 року він зайняв посаду в.о. директора Інститута серцево-судинної хірургії ім.М.Амосова, і готується до виборів на посаду віце-президента НАМН.

Найбільш імовірним кандидатом на посаду президента експерти називають ініціатора антикорупційних розслідувань академіка Валерія Запорожана. З ним конкурує Віталій Цимбалюк - заступник діючого президента НАМН Сердюка.