10:37 / 26.10.2015 Общество

ВІДБУЛАСЯ РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦВК З ГЕНЕРАЛЬНИМ СЕКРЕТАРЕМ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІЗАТОРІВ ВИБОРІВ КРАЇН ЄВРОПИ

25 жовтня Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч з Генеральним секретарем Асоціації організаторів виборів країн Європи паном Жолтом Солнокі.

Голова Комісії подякував Генеральному секретарю Асоціації за знайдену можливість відвідати місцеві вибори в Україні. Та додав, що Центральній виборчій комісії як члену цієї організації дуже важливо продемонструвати своїм колегам, що вона робить все можливе для того, щоб в нашій державі відбувалися дійсно чесні, вільні та демократичні вибори.

Своєю чергою пан Жолт Солнокі висловив задоволення, що ЦВК від самого початку створення Асоціації була і залишається її найактивнішим членом. А також запропонував у майбутньому з метою покращення виборчого процесу надавати професійну підтримку. За його словами, це могла б бути діяльність в Україні відповідних короткострокових експертів або обмін досвідом із закордонними колегами в рамках спільних семінарів.

Окрім того, в 2016 році в рамках святкування 25-річчя Асоціації, окрім іншого, планується й видання солідного збірника, присвяченого організації виборів в країнах Європи. З цього приводу М.Охендовський зазначив, що Комісії є чим пишатися в аспекті адміністрування виборів. Тож ЦВК готова взяти найактивнішу участь у підготовці відповідних матеріалів для цього збірника.

Була обговорена й можливість проведення в Україні щорічної конференції Асоціації організаторів виборів країн Європи, пропозицію про що зробив пан Жолт Солнокі. За словами М.Охендовського, для нашої держави, і для ЦВК зокрема, це велика честь і не менша відповідальність. Але запропонував повернутися до цього питання наступного року. Відтак сторони дійшли згоди обговорити його більш детально в травні 2016 року.

 Довідково. Асоціації організаторів виборів країн Європи створена в 1991 році. До неї входять головні виборчі структури з 24 країн Європи. Керівними органами Асоціації є Генеральна асамблея та Виконавча рада.

Генеральна Асамблея – вищий орган Асоціації. Виконавча рада діє від імені Генеральної Асамблеї по будь-якому питанню, яке вона ставить, та обирає Генерального секретаря Асоціації. Секретаріат – робочий орган Асоціації. При Генеральному секретарю працює Консультаційна рада, членів якої він призначає. Ними можуть бути експерти, які визнані на міжнародному рівні та мають великий практичний досвід у сфері виборчих процесів.

 

ТЭГИ: