12:41 / 24.10.2015 Общество

Вчора до кінця дня мали прибрати всю передвиборчу агітацію – сьогодні в Україні «день тиші»

У неділю у Києві, як і в усіх населених пунктах України, пройдуть місцеві вибори. Згідно з законодавством, передвиборна агітація завершується опівночі останньої п’ятниці перед днем голосування. Таким чином, будь-яка агітація з 00.00 сьогоднішнього (24 жовтня) дня заборонена. Також не можна агітувати безпосередньо і в день виборів.
Як відомо, відповідальність за «зачистку» від агітаційної продукції несуть власники рекламних площ або балансоутримувачі територій і будівель. Враховуючи цьогорічний бум зовнішньої політичної реклами, чимало операторів почали знімати її ще з 21, а деякі і з 20 жовтня.
Як повідомили «Багнет» у київському офісі баінгового агентства «Плазма Люкс», оператори у ці дні акумулювалі всі свої наявні ресурси людей та техніки, іноді залучали і тимчасових працівників: люди три дні поспіль працюювали у цілодобовому режимі.
– За даними компанії DOORS-infopanel, лише у Києві нараховується понад 22 тисяч рекламних носіїв різних форматів та понад 15 тисяч формату щит і призма. У нас понад 18 операторів. Вже у серпні на вересень-жовтень були «під нуль» розпродані усі рекламні площі формату 6х3. Тому рівномірне і своєчасне зняття сюжетів потребує чималих людських витрат. Зрозумійте: люди на спеціальній техніці мають під’їхати до борду чи іншого носія і спочатку зняти старий сюжет, а потім заклеїти борд нейтральним сюжетом, – пояснила медіа-керівник «Плазма Люкс» Наталія Бойко.
За її словами, місцеві вибори 2015 року на 2 місяці витіснили з рекламного ринку більшість комерційних клієнтів, які зрозуміли, що їх реклама на фоні 100-відсоткової політичної «завіси» у Києві та по Україні просто загубиться. Так, відсоткове співвідношення комерційної та політичної реклами у цей період приблизно складає 30% на 70%.
Скільки наразі задіяно людей для очищення столиці сказати важко. Так, у великих компаніях (з наявністю понад 4 тисяч рекламних площ лише у Києві) цими днями працювало від 50 до понад 100 осіб щодня, у невеликих операторів (з наявністю понад 200 площ у Києві) – до 10.
Чимало вчора роботи було і у комунальників, для яких будь-яка передвиборна кампанія – головний біль. Завалені листівками з обіцянками смітники, заклеєні двері під’їздів, дерева та електроопори плакатами з фото кандидатів, забиті різноформатними газетами, календарями, запрошеннями на зустрічі поштові скриньки, – доволі типова картина для передвиборчої столиці.