13:30 / 08.07.2015 Общество

Волонтери відмовляються вести людей до військкоматів

У Мукачевому план з мобілізації виконаний лише на десять відсотків

Щоб виконати план з мобілізації на Закарпатті військові вирішили залучити волонтерів. Один із наказів військового комісара потрапив в Інтернет, це викликало бурхливе обговорення в соцмережах,повідомляють Подробности.
Там чорним по білому: "Залучити громадські та волонтерські організації до надання допомоги з проведення призову на військову службу під час мобілізації". Реакція волонтерів не змусила себе чекати.
"Досить багато вже й так лягло на плечі волонтерів, починаючи від забезпечення формою, закінчуючи тими же тепловізорами, ремонтом машин. Волонтери на себе взяли більше, як те ж міністерство оброни. Ті же військовослужбовці кадрові офіцери, кадрові генерали, вони отримують за це велику зарплату. Чому мають робити це волонтери?" – говорить Росана Туровцій, волонтер.
Волонтери не повинні, але ж... їхнє покликання - допомагати, коментує скандальний пункт мукачівський воєнком. "Нічого такого крамольного. А чого би не надати нам допомогу, якщо є така можливість, і якщо чоловік бажає нам таким чином допомогти? Ну, чому я повинен від цього відмовлятися? У мене людей не хватає, план я не виконую", - говорить Ігор Гусєв, військовий комісар Мукачівського об'єднаного міського військового комісаріату.
У Мукачевому план з мобілізації виконаний лише на десять відсотків. Три з половиною тисячі військовозобов'язаних уникають вручення повісток.
Городяни кажуть: якби держава виконувала свої зобов'язання перед демобілізованими та їхніми сім'ями - то, можливо, ставлення було б іншим. Але після служби важко отримати житло, землю, грошові компенсації. Та й зарплата у бійців - невисока.
Військові сподіваються, що завдяки волонтерам, зможуть виконати план щодо шостої хвилі мобілізації. Втім самі волонтери - не готові брати на себе ще й це.