09:59 / 24.06.2015 Общество

Провал ліквідації пожежі на нафтобазі «БРСМ-Нафта» може призвести до відставки Авакова

Робити будь-які заяви про причини трагедії можна лише після належного розслідування.

Непрофесійні дії глави МВС Арсена Авакова щодо пожежі на нафтобазі «БРСМ-Нафта» з перевищенням ним службових повноважень та його непрозорі мотиви у цій справі можуть стати причиною його відставки. Таку думку висловили політичні експерти Роман Кухарук та Володимир Цибулько.

Пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» біля Василькова, що тривала вісім днів та забрала життя п’ятьох людей, поставила під сумнів професійність та чесність низки посадовців. Замість того, щоб зосередитися на гасінні та розслідуванні причин трагедії, глави МВС та СБУ розкидалися «сенсаційними» й передчасними заявами, перевищуючи службові повноваження. Тоді як гасіння пожежі супроводжувалося наріканнями на погане забезпечення рятувальників та непрофесійні дії з боку ДСНС, підпорядкованої тому ж МВС.

«Об'єктом пильної уваги президента має стати міністр внутрішніх справ Аваков, оскільки за останній час стався цілий ланцюг репутаційних втрат для відомства та країни, починаючи від пожежі у Василькові, де абсолютно незрозуміла логіка поведінки керівництва ДСНС та МВС. Ці відомства дуже вправно породжували версії загоряння і відмовки в неякісному гасінні, діючи в тому ж ключі, що і російська влада в історії збитого «Боїнга», – зауважив політолог Володимир Цибулько.

За словами експертів, робити будь-які заяви про причини трагедії можна лише після належного розслідування.

«Аваков підміняє собою і державну комісію, і експертів, і вже оголосив про причину вибуху на нафтобазі без державної комісії та експертизи. Це неправильно, і взагалі злочинцями може оголошувати тільки суд. Є інформація, що підлеглі Авакова вибивають з керівництва «БРСМ-Нафта» докази, потрібні їм невідомо для чого. Оскільки парламент відправив у відставку голову СБУ, який не мав за собою таких хвостів, партії Авакова і уряду треба подумати і про його відставку», – зазначив політичний експерт Роман Кухарук.

До війни Авакова з «БРСМ-Нафта» долучився і глава ДСНС Чечоткін зі звинуваченнями в бік компанії, яка нібито ніяк не допомагала в гасінні пожежі.

Водночас, «БРСМ-Нафта» надала задокументовані підтвердження протилежного.

Загалом «БРСМ-Нафта» надала ДСНС близько 13 тис. літрів пального; закупила і завезла на місце пожежі 54 тонни піноутворювача, понад 2700 кг продуктів; закупила медикаментів на 300 тис. грн. Співробітники компанії здавали кров для постраждалих, чергували у лікарнях.

Тобто, Чечоткін та Аваков свідомо намагалися дискредитувати компанію, створити враження, ніби це «БРСМ-Нафта» не зацікавлена у швидкому подоланні пожежі та розслідуванні.

Особливо абсурдно це звучить з урахуванням того, що компанія «БРСМ-Нафта» заявила про намір залучити міжнародних експертів до визначення причин загоряння на нафтобазі.  За словами європейського інвестора компанії «БРСМ-Нафта» Роланда Піпера, вже розпочато підготовку до створення міжнародної незалежної експертної комісії, яка і встановить справжню причину трагедії.