12:42 / 05.06.2015 Общество

Яценюк поскаржився на змову Тимошенко та Коломойського

Угода передбачає, що зміна керівництва компанії неможлива з боку держави, а якщо держава використовує своє право зі зміни керівництва цієї компанії, то ми одразу йдемо до Лондона і несемо відповідальність за порушення цієї угоди.

Прем'єр Арсеній Яценюк стверджує, що підписаний за участі уряду Юлії Тимошенко у 2009 році документ з "Укрнафтою" не дозволяє уряду змінити керівництво компанії.

Про це він заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

За його словами, за умовами цього документу, держава не має права ініціювати зміну керівника компанії, інакше вона відповідатиме у лондонському суді, а сума позову може сягати п'яти мільярдів доларів, інформує УП.

"Угода передбачає, що зміна керівництва компанії неможлива з боку держави, а якщо держава використовує своє право зі зміни керівництва цієї компанії, то ми одразу йдемо до Лондона і несемо відповідальність за порушення цієї угоди. А там штрафи до п'яти мільярдів доларів США", – сказав він.

"Тому я дуже просив би допомого у вашої фракції ("Батьківщини" – ред.) і персонально у керівника вашої фракції, як мені вийти з цієї ситуації", – додав Яценюк.

Як відомо, на 22 липня призначені загальні збори акціонерів "Укрнафти", на порядок денний яких винесене питання зміни керівника компанії. Згідно умов законів, проведення такої зміни є неможливим, оскільки вона може відбуватися не раніше, ніж через 98 днів після оголошення конкурсу.

У той же час представники Коломойського вже заявили, що готові відступити від бюрократичних умовностей і провести заміну керівника 22 липня.

Державі належить 50% + 1 акція "Укрнафти", структурам олігарха Ігоря Коломойського – 42%. Наразі компанією керує менеджмент Коломойського, який протягом тривалого часу блокує виплату дивідендів та податків державі на багато мільярдів гривень.