15:21 / 17.03.2015 Общество

«Страховий Майдан» може початись з бездіяльності Нацкомфінпослуг

Здійснюючи грошові махінації, борги перед клієнтами компанія «ЕККО» не сплачує з серпня місяця, а їх уже накопичилось близько 4-х мільйонів гривень.

Так,  за нашою інсайдерською інформацією, однією з проблемних є колись потужна страхова компанія з іноземним капіталом ПрАТ «СК» ЕККО, яка була заснована 1991-го року і має на сьогодні близько 2000 клієнтів, близько сотні з яких уже не можуть отримати свої гроші.

А все відбувається через корпоративний конфлікт між головним акціонером громадянином Австрії Якобом Куессом і колишнім генеральним директором компанії, таким собі паном Цибульником О.І. У вересні 2014-го року до Національної комісії, що здійснює регулювання в сфері ринків фінансових послуг було відправлено листа за підписом головного акціонера та кінцевого бенефіциарія Товариства пана Куесса щодо рейдерського захоплення Товариства та незаконного переоформлення частки ПрАТ «СК» ЕККО 66,2% в статутному капіталі Товариства колишнім гендиректором Цибульником О.І. Сторони зараз судяться між собою, крапку у справі не поставлено, судова тяганина триває вже близько року. Проте за період конфлікту в компанії змінилися вже троє керівників, яких призначає то одна сторона конфлікту, то інша.

26 вересня 2014 року за позовом Якоба Куесса Господарським судом міста Києва була винесена ухвала по справі №910/19725/14, відповідно до якої Товариству заборонили відчуження та придбання будь-яких активів. Але, попри заборону суду, вже в період конфлікту з компанії «ЕККО» було виведено близько 10 мільйонів гривень через цінні папери.  Водночас, здійснюючи грошові махінації, борги перед клієнтами компанія не сплачує з серпня місяця, а їх уже накопичилось близько 4-х мільйонів гривень. Близько 60 вкладників хочуть дострокового розірвання угоди зі страховиками, а це близько 1,3 мільйона гривень, інші – подали заяви на виплати по строках – близько 3 мільйонів гривень.

Великий бізнес і, особливо такий, як страховий, суттєво допомагає державі працевлаштувати громадян. Проте на сьогодні, окрім явних махінацій і невдоволених клієнтів, у страховій компанії майже зруйнована агентська мережа, де була зайнята значна кількість людей. Прості найманці, які рекламували і продавали страхові послуги, тепер змушені мало не ховатись через невдоволення і претензії вкладників саме до них, бо з них, виявляється, найлегше спитати за невиконання фірмою її обов’язків.

Як видно, проблеми ростуть у геометричній прогресії і через це вражає бездіяльність державних органів, які мали б втрутитись і забезпечити стабілізацію роботи компанії під час конфлікту і судової тяганини, яка може тривати ще не один рік, оскільки справа ПрАТ «СК» ЕККО розглядається одразу у трьох судах – Господарському суді, де є вже 5 справ, Окружному адміністративному суді – три справи та навіть порушені чотири кримінальні справи.

В кінці січня поточного року Президент України Указом № 51/2015 призначив керівництво Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Головою Нацкомфінпослуг став Пашко Ігор Володимирович, а Ястреб Денис Анатолійович – членом Нацкомфінпослуг.

За нашою інформацією, фактично установою керує член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб, який так само, як і голова є людиною Президента. На посаду члена Нацкомфінпослуг Ястреба призначили задля отримання досвіду відповідної роботи та переведення на посаду голови Нацкомфінпослуг. А поки цей процес набуття відповідних навичок і входження в курс справ відбувається,  Денис Ястреб лобіює інтереси страхових компаній «Україна», «ГарантАвто», «ЕККО».

Аби потужна страхова компанія не стала паралізованою, на кшталт банків «Форум» чи «Дельта», державні регулятори у вигляді тимчасової адміністрації на час корпоративного конфлікту могли б оздоровити компанію та захистити її споживачів. Тимчасова адміністрація, яку може призначити Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері ринків фінансових послуг, могла б організувати виконання СК «ЕККО» зобов’язань перед її учасниками та клієнтами, вжити заходів для збереження активів, майна, а також документації компанії, запобігати в майбутньому будь-яких фінансових махінацій з боку будь-яких зацікавлених осіб. Важливою була б допомога державних органів також у розблокуванні банківських рахунків, через що не були сплачені в повному обсязі податки державі. Збереження агентської мережі компанії також можливо реалізувати тимчасовій адміністрації.

Отож,  замість того, щоб звинувачувати громадян України у підігруванні Кремлю, чиновникам варто було б попереджати проблеми та оперативно реагувати на можливі загрози нових пікетів, протистоянь й обурень з боку клієнтів різних компаній, колишніх працівників і навіть їхніх очільників. Адже достеменно не відомо, скільки ще таких проблемних компаній є в Україні. У страховому бізнесі «крутяться» великі гроші, які покладають не тільки на власників, акціонерів і керівництво компаній велику відповідальність перед клієнтами, але й на державу, оскільки Україна проголосила курс на побудову солідаризованого суспільства, орієнтацію на євростандарти, на гармонізацію суспільних відносин.

Тепер остаточне слово за Національною комісією фінпослуг, яка має поставити крапку у питанні допомоги страховій компанії «ЕККО». Чи скористається державна структура своїми важелями для розв’язання конфлікту? Чи буде введена Тимчасова Адміністрація для захисту прав вкладників?

Переходячи від риторики до конкретики, хочемо запевнити, що журналісти нашого видання стежитимуть й надалі за розвитком ситуації навколо цієї страхової компанії.

Анастасія Волошко