13:57 / 13.02.2015 Общество

У Києво-Печерському заповіднику стався бунт орендарів-боржників

Два роки тому Заповідник перейшов із комунальної власності у державну.

Нещодавно біля Міністерства культури України та дирекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника пройшли пікети. Їхні учасники звинувачували керівництво заповідника у намаганні виселити знані заклади культури із займаних ними приміщень. Як виявилось, пише видання ПіК, насправді стався банальний «бунт орендарів» - комунальних музеїв, що мають перед Заповідником борги.

Установи, що розташовані на території Заповідника  з року в рік, нарощують борги з відшкодування комунальних платежів. На 01.01.2015 року сумарний борг музеїв комунальної власності перед Заповідником складає понад 400 тис. грн. Фактично Заповідник своїм коштом утримує  музеї. Але на останню вимогу розрахуватись по оренді, керівники музеїв звинуватили його в «руйнації української культури»!

Два роки тому Заповідник перейшов із комунальної власності у державну. Але весь цей час керівники музеїв вперто не бажають переоформлювати договори оренди, і, відповідно, не сплачують її. На останню ж вимогу розплатитись музейники відреагували пікетуванням. Причому звинувачення звучали явно не за адресою, бо насправді орендодавцем (за логікою музейників – «руйнівником української культури») є Регіональне відділення фонду державного майна.

Ситуація, до речі, загрожуюча. Бо через борги орендарів Заповідник впритул зіткнувся із перспективою відключення від енергопостачання. Уявіть собі скандал у випадку, якщо Лавра залишиться без світла. Російські пропагандисти навряд чи пройдуть повз такого ласого інформаційного приводу.